0

П ротестът срещу зеления сертификат и мерките, организиран от “Възраждане”, щял да блокира цяла София и работата на институциите в столицата, ако министър-председателят не се беше появил при гражданите. Това стана ясно от декларация от парламентарната трибуна от името на председателят на ПГ на “Възраждане” Костадин Костадинов. Той бе категоричен, че от партията имали мотивацията и възможностите за това.

Протестът срещу зеления сертификат и мерките, организиран от “Възраждане”, щял да блокира цяла София и работата на институциите в столицата, ако министър-председателят не се беше появил при гражданите. Това стана ясно от декларация от парламентарната трибуна от името на председателят на ПГ на “Възраждане” Костадин Костадинов. Той бе категоричен, че от партията имали мотивацията и възможностите за това.

Припомняме, че по-рано днес по време на протеста пред Министерски съвет, премиерът се яви да чуе исканията на гражданите. Той пристигна там пеша, като тръгна от Народното събрание, където и до този момент се гледа на второ четене Закона за Бюджет 2022 г.

Костадинов прие това като израз на диалогичност, но отбеляза, че хората не са получили отговор на въпросите си, а именно - защо зелените сертификати ще отпаднат чак от 20 март и кога ще се премахне тестването на децата в училище.

Костадинов заяви, че протестът е един от тези, поставили началото към връщането на българския народностен суверенитет. По думите му гражданите показали как се защитават права, “когато някой реши да ги потъпква и си мисли, че е над закона и Конституцията”. Според него България не е бедна държава, но не е и толкова богата, че да се отделят толкова големи средства за тази цел. Той определи мерките като неефективни и вредни.

Той поиска и разследването на действията и бездействията на държавните институции, в целия период, в който у нас действаха ограничителните мерки. “От 13 март 2020 г. и правителството на ГЕРБ и т.нар. ВМРО и други подобни метастази, минем през двата служебни кабинета и стигнем до сегашния кабинет, бяха изхарчени милиарди - с каква ефективност предстои да разберем.”, допълни депутата. Той настоя отмяната на зеления сертификат да се случи не в края на март, а до няколко дни.

По негови думи е редно да се спре с мерките и да се помисли за най-големите проблеми пред България в последните 20 години -демографска катастрофа, здравния “апокалипсис”, образователния “разпад”.