0

Н еизвестен апаш е задигнал балтон и шапка на старозагорския поет и изтъкнат символист Иван Хаджи Христов /1892-1970/ в далечната вече есен на 1942 година, съобщава от първата си страница тогавашния вестник „Старозагорско утро“.

Неизвестен апаш е задигнал балтон и шапка на старозагорския поет и изтъкнат символист Иван Хаджи Христов /1892-1970/ в далечната вече есен на 1942 година, съобщава от първата си страница тогавашния вестник „Старозагорско утро“.

Криминовината /според днешните разбирания/ е отпечатана като платено „обявление“ на първа страница на газетата в броя й от 1 декември, като автор  е отбелязан белетристът Ботьо Савов /1881-1956/.

Авторът на няколко повести и романа и ревностен последовател на толстоизма за несъпротивление на злото  призовава неизвестния крадец да върне обратно двата балтона,чифт обувки и шапката на собственика им, като изразява надеждата си, че е извършил престъпното посегателство само защото не е старозагорец и не познава личността на поета. Нещо повече-Савов обещава 1 000 лв награда за апаша ако поправи стореното като му гарантира анонимност.

Какво се е случило по-късно вестникът мълчи, нищо не е споделил в спомените си и самият потърпевш, който към онзи момент е издал вече три стихосбирки, като първата от тях „Тринадесет мистерии“ е в съавторство с другия емблематичен за Града на липите поет Иван Мирчев.