0

П аркът за танцуващи мечки край Белица отваря врати за посетители на 19 април, съобщи неговият управител Димитър Иванов, предаде БТА. Продължителната зима забави отварянето на парка тази година, който по традиция приема посетители от първите дни на април. Всички деветнадесет обитатели на мечия парк вече са будни.

По думите му двама от обитателите – Теди и Рику, които са и най-младите мечки в парка, през тази година са пропуснали зимния сън, но вече се проявяват признаци и вероятно следващата година ще заспят. Възрастният мечок Добри е заспал зимен сън, за разлика от миналата година, отчетоха още от парка и посочиха, че той е на 35 години (при продължителност на живота на мечките в естествена среда около 22 години).

След събуждането на мечките, гледачите в парка прилагат диета, която съобразяват с всеки обитател. Захранването започва няколко дни след събуждането, след което се предлагат зеленчуци и протеини.

„Служителите в парка наблягат на диета, която максимално да се доближава до храната на мечките в дивата природа. Мечките получават марули, краставици, а от кореноплодните обитателите на парка получават моркови. Ядките в менюто са орехи, с което се замества похапването на миналогодишни жълъди, които биха намерили в дивата природа” посочи още той. След зимния сън мечките получават и риба, а за по-гладните в менюто се включва и хляб.