0

М алка част от огромната си колекция от армейски каски, фуражки и униформи подреди в галерия „Христо Тодоров“ на село Жеравна топ-криминалистът доц. д-р Людмил Георгиев.

Малка част от огромната си колекция от армейски каски, фуражки и униформи подреди в галерия „Христо Тодоров“ на село Жеравна топ-криминалистът доц. д-р Людмил Георгиев.

Експозицията под наслов „Символи на държавността“ гостува за трети път в селото, за пръв път обаче са представени и военни униформи от армиите на 10 държави по цял свят.

През последните близо три десетилетия преподавателят по криминалистика в Русенския университет е натрупал 543 фуражки и шапки, ползвани в 60 страни от полицаи, военни, пожарникари и командоси. Първият екземпляр е класическата фуражка на английските бобита, която получил като подарък от британски колега в замяна на дарена му милиционерска шапка с козирка от 60-те години на миналия ХХ в. Постепенно колекцията му се попълнила по различни пътища, основно чрез замени с униформени шапки от Китай, Русия, Индонезия, Колумбия, Узбекистан, Гърция, Дания и др. страни. Сред последните попълнения са генералска фуражка от Украйна и униформени бейзболки, ползвани от различни щатски силови формации. По думите на колекционера рекордьор в тази област бил пътен полицай от Берлин, който разполагал с над 2 300 експоната.