0

Б лаготворителен спектакъл подготвят актьорите на старозагорския куклен театър на 19 март, като приходите от продажбата на билети ще бъде предоставена на обществения дарителски фон в Града на липите за подкрепа на бежанците от Украйна, съобщи директорът на трупата Дарин Петков.

Благотворителен спектакъл подготвят актьорите на старозагорския куклен театър на 19 март, като приходите от продажбата на билети ще бъде предоставена на обществения дарителски фон в Града на липите за подкрепа на бежанците от Украйна, съобщи директорът на трупата Дарин Петков.

Специално за „Жабокът принц“, чийто режисьор е Петков, във фоайето на театъра ще бъдат поставени кутии за парите от билетите по 6 лв, но всеки гост ще може да остави и по-голяма лепта за каузата.

От трупата напомнят, че от 19 март отпада задължителният до сега „зелен сертификат“, а залата има 200 места.

Спектакълът  „Жабокът принц“ е по едноименната приказка на Братя Грим, като драматизацията е на Веселин Бойдев, а песните са с текстове на Славчо Маленов. Сценографията е на Диана Узунова, а музиката на Гергана Василева.

От началото на военните действия в Украйна над 110 старозагорци са направили целеви дарения за каузата на бежанците, съобщиха от БЧК  в Града на липите, сред тях са и журналистите от Радио Стара Загора. Своя кампания от Казанлък стартира и природозащитната организация Animal Hope Bulgaria-Kazanlak, като целта е да бъдат подпомогнати приюти за изоставени заради войната домашни любимци. От там уточняват, че събраните храни и консумативи ще бъдат закарани до границата на Украйна. Сред първите откликнали на този призив са ученици от 8б клас на НПГВМ „Иван Павлов”в Стара Загора. Дарителска кампания започна и в старозагорската библиотека „Родина“, откъдето обявиха че ще обслужват бежанци безплатно. Съпричастност изразиха и от Тракийския университет, където след среща със студентите от Украйна обявиха, че подготвят няколко благотворителни изложби. На търсещите работа студенти е предложена възможност за допълнителна заетост, осигуряват се стаи и апартаменти от общежитията, в които ще бъдат настанени техните майки, братя и сестри. Университетът ще съдейства на роднините за намиране на работа, на по-малките братя и сестри за продължаване на образованието в старозагорските училища, а на най-малките деца за намиране на място в детските градини или ясли, коментира зам.-ректорът доц. д-р Нели Грозева.

Междувременно от старозагорската оперна трупа съобщиха, че са приели на работа приматата на киевската национална опера „Тарас Шевченко“ Тамара Калинкина, която е решила със семейството си да се установи в Стара Загора в опит да се спаси от бушуващата война в родината й. Директорът на трупата Огнян Драганов уточнява, че се водят разговори за подпомагане на още една певица от Киев.