0

Н ад 235 000 лева дължи дружеството „Южен кръст“, което е наело помещенията, в които се намира редакцията на вестник „Труд“. Това съобщават в позиция до медиите от Министерството на културата. Натрупаните средства са от неустойки и невъзстановени консумативи. Министерството посочва, че дълговете са започнали да се трупат още през 2012 година. Министърът на културата и екипът му смятат, че независимите частни и свободни медии би трябвало да зависят от своите читатели, зрители, слушатели, а не системно да ощетяват държавата, се казва в съобщение от пресцентъра на МК.

„Южен кръст“ е получило едномесечно предизвестие за прекратяване на двата договора за наем заради неплащане на две вноски и разходи за консумативи през лятото. В позицията се уточнява, че помещенията са преотдадени от дружеството-наемател, въпреки че има забрана за това. Междувременно министърът на културата Велислав Минеков обяви в ефира на ТВ+, че собственикът на "Труд" е плащал по 5,50 лв./кв.м. и направи сравнение, че в съседната сграда наемът е 68 лв./кв.м. 

СЕМ също изрази позиция след запечатването на сградата на вестник "Труд" . Съветът намира, че при уреждането на договорните отношения между изпълнителна власт и медия следва да се спазва баланс, така че да не се поставят под заплаха свободата на словото и журналистическият труд.



Асоциацията на европейските журналисти - България също заяви, че следи конфликта между Министерство на културата и издателите на в. "Труд". В понеделник АЕЖ поиска от служебния министър на културата Велислав Минеков относимата информация по случая - кога е сключен договорът, какви са претенциите на Министерството на културата /МК/, какви са извършените плащания от наемателя, какви са неговите изискуеми задължения, какъв е предметът на висящия съдебен спор пред Софийски градски съд, кога е изпратена покана за освобождаване на помещенията и т.н.