0

П о-лека постоянна мярка за неотклонение от наложената му преди 2 години „задържане под стража“ поиска от апелативните съдии в Бургас 41-годишният Иван Пачелеиев – Дюмона.

По-лека постоянна мярка за неотклонение от наложената му преди 2 години „задържане под стража“ поиска от апелативните съдии в Бургас 41-годишният Иван Пачелеиев – Дюмона.

Бившият рейнджър от Френския чуждестранен легионер се ожали от условията в килиите на бургаския затвор и настоя да бъде пуснат за оперативно лечение на ръката си, която пострадала при предходно полицейско задържане през 2018-а година в родното му село Орешник, тополовградско. Според защитата униформените жандармеристи тогава изкълчили ръката на мъжа, в последствие състоянието й се влошило до състояние да се нуждае от поставяне на изкуствена става. Това е поредно искане на Дюмона да излезе извън решетките, преди време той твърдеше, че страда от легионерска болест, а условията в затвора не позволявани ефективно лечение.

Апелативният съд отклони искането и препотвърди постоянната мярка за неотклонение, че мъжът може да се укрие или да извърши ново престъпление. Ден преди заседанието отново апелативният съд в Бургас потвърди осъдителната присъда, постановена от ямболския окръжен съд по делото за убийството на 72-годишния фелдшер от Орешник Димитър Факиров. По него Пачелиев е осъден на 25 години затвор при първоначален строг режим на изтърпяване. Убийството е станало рано заранта на 8 октомври 2019 година, Дюмона бе задържан часове по-късно в хода на спецполицейска операция под ръководството на тогавашния главен секретар на МВР Ивайло Йорданов.

Решението на апелативния съд за размера на наказението предстои да бъде обжалвано пред ВКС, Пачелиев отказва да се признае за виновен и смята, че присъдата е постановена само възоснова на косвени доказателства.