0

К учета и котки вече ще могат да се возят в салона на самолета заедно със собственика си, а не задължително в багажното отделение.

Това обявиха от авиокомпания „България Ер“ във връзка с прилагането на еврорегламент, регулиращ транспорта на домашни любимци с нестопанска цел.

Пътуване

Във връзка с това пътниците вече ще могат да вземат любимците си със себе си в салона. Това ще е възможно само за котки и кучета и само ако те са до 8 кг тегло. Те трябва да са поставени в клетка за домашни любимци с максимален размер 48 x 35 x 22 cм. Услугата няма да се включва към нормата за ръчен багаж, а ще се заплаща отделно. Тя ще струва 100 лв. в посока по вътрешни линии и 140 лв. в международните полети. За някои по-отдалечени дестинации цената ще е 160 лв.

Багаж

Всички кучета и котки ще могат да се превозват както и досега в багажното отделение. Това ще е задължително за всички с тегло над 8 кг. Цената за този тип превоз в международен полет е 200 лв. в посока, като за някои дестинации тя е 220 лв. Това обаче важи само ако животното плюс контейнера тежи по-малко от 32 кг. Ако теглото е по-голямо, таксата може да достигне до 300 лв. в посока.

Ограничения

Бойни и опасни породи се приемат за превоз само в багажното отделение. Сред тях са американски питбул териер, стафордширски бултериер, американски стафордширски териер, бултериер, американски булдог, дого аржентино, кангал (анатолийска овчарка), кавказка овчарка, ротвайлер, родезийски риджбек, доберман, кане корсо и др. Всички животни на борда трябва да са на поне тримесечна възраст, да са чипирани и да имат поставена ваксина против бяс.