0

* Христо Иванов: С БСП работим най-лесно
* ГЕРБ предприемат всичко, за да свалят правителството - от декларации до протести

* Христо Иванов: С БСП работим най-лесно
* ГЕРБ предприемат всичко, за да свалят правителството - от декларации до протести

Лошата комуникация в коалицията пропуква кабинета. Че координацията между партньорите в правителството не е добра си проличава почти с всяка кризата ситуация, пред която се изправят. Последната бе арестите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и още двама от формацията - Владислав Горанов и Севдалина Арнаудова,, а преди това войната в Украйна и трябва ли да дадем ракети на страната. Именно случките през уикенда накара анализатори и експерти да чертаят два варианта пред кабинет, премиер и „Продължаваме промяната“ – или да се освободят от МВР-шефа Бойко Рашков или да потънат с него.

Така например социологът Андрей Райчев определи казуса с ареста на Борисов и неговото освобождаване само 24 часа по-късно без обвинения като пълен и тежък провал за Рашков, който не представил реални аргументи, а акцията била с идеята, че ще се открие нещо повече при обиска на домовете им. По думите му действията са създали напрежение в коалицията, защото от „Продължаваме промяната“


не са предупредили партньорите си


за нея и те са научили за ареста на Борисов от прессъобщението на МВР с всички останали. Тогава е огромно унижение за БСП, „Има такъв народ” и „Демократична България”, каза Райчев. По думите му наблюдаваме символично насилие., а при него има показност, шумни арести, но след това няма реални присъди. Според него ГЕРБ печели от това, опозицията е във фаза и се съживява, а на свой ред коалицията отслабва. Отслабва и връзката ѝ с президента.

И докато транспортният министър Николай Събев коментира, че в коалицията няма нужда да се дават обяснения, то съпредседателят на ДБ Христо Иванов призна, че в някои отношения с БСП работят най-лесно. Аргументът – знаят разликите си. Отделно по думите му от това двете формации представляват най-утвърдените политически формации, които имат утвърдени форми на взимане на решения. Всъщност от останалите две партии в коалицията ИТН е млада формации, а ПП въобще не регистрирана като такава. "В този смисъл тук е и проблемът на коалицията - създадохме твърде много формати, които да осигуряват координация. Но


нито един от тях не работи


достатъчно добре", каза той. Според него управлението може да бъде критикувано за недостатъчна степен на координация.

Иванов добави още, че коалицията е трудна - сложна и разнолика. Въпреки това в много отношения тя продължава да бъде безалтернативна. И допълни, че едва ли някой сериозно планира избори. По думите му коалицията е представител на различните гледни точки на българското общество. Според него темата за предоставяне на оръжия за Украйна е сложен казус. И заяви, че решението трябва да бъде на България. "То има шанс да бъде прието от мнозинство, което е обяснимо. Рискът да преминем към състояние на плаващи мнозинства тип "шведска маса" е фундаментален риск. От тази гледна точка ние много бихме били въздържани да правим подобен тип провокации", каза още съпредседателят на ДБ. "Има и теми, по които ще продължаваме да търсим подкрепа от опозицията", каза още той.

Междувременно самият Асен Василев посочи, че различните мнения в коалицията са отражение и на разделението в обществото. Изгонването на 10 руски дипломати е инициатива на цяла Европа, подчерта той и отрече да има връзка между този акт и посещението на Лойд Остин у нас.Във връзка с арестите и пускането им без обвинения, той заяви, че е "това е провал на прокуратурата, а не на правителството". "Виждаме отказ на прокуратурата да образува досъдебно производство и да започне събиране на доказателства... Това ще е един дълъг процес на изчистване на страната. Няма значение как се казваш, за всички трябва аршинът да е еднакъв. Вицепремиерът е категоричен, че вътрешният министър Бойко Рашков действа по устав и


не се разглежда вариант за неговата оставка.


Добави, че този, който трябва да си подаде оставката е главният прокурор Иван Гешев. На свой ред Милен Матеев от ПП увери, че коалицията е стабилна и вот на недоверие няма да мине.

На свой ред от ГЕРБ се заканиха да предприемат всички парламентарни и законови възможности и процедури за сваляне на това правителств - от декларации от парламентарната трибуна до протести, които обаче ще бъдат мирни. Пред БТВ шефката на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова определи проведената акция по ареста на партийния лидер като „фарсмажор“, а премиерът Кирил Петков и вътрешният министър Бойко Рашков като „форсмажоретки на Божков“. Според нея акцията е имала за цел да отклони вниманието от кризите в държавата. По думите й на 100 ден от управлението, то е доказало е аматьорско "Това е един политически Франкенщайн, събран в мол с една единствена цел - да изчегъртат ГЕРБ“, каза Атанасова. По думите й Народното събрание се превърнало в трибунал, започнали да се раздават присъди, включително и в съучастие. Атанасова даде да се разбере, че в следващите дни ще мислят каква ще е следващата им стратегия, като добави, че Борисов е с високо кръвно, но вече е по-добре.