0

М агнитна буря ни удря след мартенските студове. Потокът от заредени частици ще достигне Земята в понеделник, отбелязват от Национален институт по геофизика, геодезия и география на БАН.

“Пореден уикенд в геомагнитна обсерватория Панагюрище регистрираме слаба магнитна буря, която се очакваше в месечната прогноза.  В петък и събота обаче Слънцето произведе две мощни изригвания, ефектите от които не са включени в календара.  Изчисленията показват, че потокът от частици ще достигне Земята в понеделник и ще предизвика по-силна буря“, казват още от института.

В петък около 4-5 часа сутринта било регистрирано средно по сила слънчево изригване. Потоците от заредена плазма, изхвърлени в междупланетното пространство, ще достигнат Земята към понеделник или вторник и ще предизвикат средно силна геомагнитна буря от клас G3, казват още специалистите.

Изригването е предизвикано от слънчевото петно AR2962, което е било насочено директно към Земята. Според Националната агенция за океаните и атмосферата на САЩ вероятността за силна магнитна буря е 80%. Възможно е тя да достигне клас G2 и да причини прекъсвания в електропреносните мрежи, смятат от  Spaceweather.com.

Националната агенция по океаните и атмосферата е разработила петстепенна скала от G1 до G5 за оценка на всяка геомагнитна активност, което дава възможност за количествена оценка на очакваните въздействия на Земята. 

Слънчевите изригвания оказват влияние на така наречените метеочувствителни хора. Често смущенията влияят неблагоприятно на възрастните и на хората със слаба имунна система. Установено е, че магнитните бури влияят на човешкия организъм – на пулса, кръвното налягане, предизвикват повишена напрегнатост и безсъние.

Бурята може да оказва влияние върху хората няколко дни. Тези, които се влияят от природното явление, могат да почувстват отпадналост, главоболие, неразположение и слаба концентрация. Специалистите съветват в такива дни да правим повече разходки на открито, а не да се затваряме между две стени, за да се намалят негативните ефекти от изригването.