0

И звинявай, не исках! Сигурно така реагират голяма част от насилниците, когато раздават шамари между четири стени. Някои от тях сигурно наистина съжаляват. За други е повече от нормална реакция да нашляпат или „наюмручат“ половинката си.

Извинявай, не исках! Извън контекста на домашното насилие, на голямата сцена, шамарите изглеждат нелепо. Но пък са нещо, което се превръща в тема на деня, а при липса на други новини – и на седмицата. А когато главните герои в шамарената сценка са Уил Смит и Крис Рок, ефектът е главозамайващ.

Майтап бе, Уили! Тази седмица билетите за стенд-ъп шоуто на Крис Рок хвърчат като цените на бензина у нас. От 46 на 411 долара. Все едно ги поливат с олио. Шамарът, който актьорът удари на комика, изплющя като камшичен удар. И коментатори от всички страни се втурнаха в галоп да коментират кой е прав и кой крив в случая.

Майтап бе, Уили! Всъщност, ако трябва да сме честни, е шамар срещу шамар. Нелепа шега срещу нелепа реакция. Комикът Крис Рок е свикнал публиката да се смее дежурно на лафовете му. Стенд-ъп хумор, до голяма степен неразбираем за родните ширини, но харесван там, където Крис Рок се изявява. И точно затова е странно, че при острата чувствителност в последните години за това какви страдания е причинил някой актьор, като е пошляпнал по дупето някоя начинаеща актриса, се стигна дотам един комик да се майтапи с алопецията, по нашенски – косопад. Една жена може да прежали увисналия бюст и дори целулита, но това е нещо, което създава траен дискомфорт. И няма човек, който да не скочи в защита на Джейда Пинкет Смит. Но не и по начина, по който реагира Уил Смит.

Майтап бе, Уили! Сблъсъкът на седмицата не е между Смит и Рок, а между всички онези, които смятат, че да се гавриш с някакво заболяване, е безобидна шега, която прелита покрай ушите и не оставя последствия. Така смятат и онези ученици в училище, които се присмиват на дебелака или на очилаткото. Стенд-ъп комедия, ама друг път! Това си е тормоз, откъдето и да се гледа. И ако родителят на жертвата отиде и изплющи един шамар на подигравчията, пардон – комедианта, ще си има много сериозни проблеми. Даже може да изключат детето му от училище, въпреки че то е жертвата.

Джейда Пинкет Смит е в ролята на обиденото дете, което никой вече не забелязва. И вероятно й се повръща от всички загрижени коментатори, които се опитват да влязат в обувките й. Не, те не могат да го направят. Защото тя е тази, която се гледа всяка сутрин и вечер в огледалото. И пак тя е тази, която живее с човек, готов да скочи и да ошамари някой с такава лекота, сякаш му е навик да го прави.

Едва ли има човек, който да не е разбрал за звездния сблъсък. Клипът е толкова популярен и толкова коментиран, колкото боя, който Кубрат Пулев изяде от Антъни Джошуа. Само че шамарът е един. И ако Кобрата искаше реванш, то Уил Смит, на когото не му е работа да се боксира на сцената, освен ако не е в роля, явно осъзна, че е можел да реагира и по-достойно. Например, като стане и си излезе. Всички камери щяха да го проследят, а реакцията му можеше да изправи публиката на крака. Вместо това Уил Смит шибна водещия, седна си обратно на мястото и навря зорлем жена си в „шибаната му уста“ (на комика – бел. а.). Впрочем Уил Смит също се разсмя първоначално. Реагира на репликата на комедианта чак когато хвана с периферното си зрение реакцията на Джейда. И усмивката му стана крива.

Ден след като си изпусна нервите, Уил Смит се извини на Крис Рок. Направи го пред верните си последователи в Инстаграм, които очакваха от него точно това. За да продължат да го подкрепят. Дори когато налита на бой. Важното е, че после съжалява!