0

О бластният управител на Шумен Валентин Александров свика ръководителите на лечебните заведения в региона, директорите на РЗИ, Спешна помощ и зам.-кмета д-р Светлана Маркова, за да обсъдят възможностите за разкриване на допълнителни легла в МБАЛ Шумен за лечение на пациенти с COVID-19.

Областният управител на Шумен Валентин Александров свика ръководителите на лечебните заведения в региона, директорите на РЗИ, Спешна помощ и зам.-кмета д-р Светлана Маркова, за да обсъдят възможностите за разкриване на допълнителни легла в МБАЛ Шумен за лечение на пациенти с COVID-19.

Към момента лекари и медицински сестри от 3 лечебни заведения - СБАЛК "Мадара", Комплексния онкологичен център и Държавна психиатрична болница в с. Царев брод, се включват по график и работят в шуменската многопрофилна болница. Наложително обаче е осигуряването на допълнителен медицински персонал. Затова участниците в срещата призоваха лекарите от извънболничната помощ също да се включат и да подпомогнат дейността на МБАЛ Шумен, за да бъде преодоляна кризата.

По данни на РЗИ -Шумен заболеваемостта на база 14 дневен период е 604 на 100 000 души население. Активните случаи в областта са 1 315, като нараства броят на хората, които са хоспитализирани. 172 са пациентите в МБАЛ Шумен, почти със запълнен капацитет е COVID секторът в КОЦ Шумен. Здравните власти апелират към всички да спазват мерките за задължително носене на предпазните маски в закрити помещения, да се избягва струпването на хора, да се спазва физическа дистанция, да се извършва редовна дезинфекция на работното място и вкъщи.