0

И нтерконекторът Гърция-България, който навлиза в последния си етап е обща цел , като е въпрос на месеци той да бъде завършен, заяви гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис на пресконференцията в Министерския съвет с премиера Кирил Петков.

"С новия ми приятел Кирил Петков установихме, че имаме общи възгледи по много теми. Атина и София започват един нов етап на сътрудничество. Ние сме съюзници и партньори, ние сме две страни, които уважават международното право“, коментира още Мицотакис.

Той добави още, че справедлив път на Западните Балкани към ЕС е в полза на всички.

Той каза, че с Петков са обсъдили и варианта на коронавируса „Омикрон“.

„Радвам се, че новият български премиер отдава голямо значение на ваксинацията. Гръцкото правителство и аз сме на разположение с каквото можем да помогнем в тази сфера“, каза още Мицотакис

„Приоритетът, който ще се сложи върху гръцката връзка, която се надявам да бъде реалност в най- скоро време, е от стратегическо значение и за двете страни“, каза от своя страна Петков.

По думите му приятелските отношения ще бъдат затвърдени и заедно ще постигнем повече.

„Говорихме главно за стратегическа инфраструктура, която може да даде по- добра връзка от Александруполис -Бургас - Варна до Констанца. Тази връзка бъдейки, като пътища, влакове, едновременно с това и енергийна трябва да се засили, защото е стратегическа за района. За войски и брой хора, които да идват в България или Гърция не сме дискутирали в детайли“, каза Петков във връзка с информацията, че НАТО подготвят да увеличат контингента в България и Румъния.

Темата коментира по- късно и военният министър Стефан Янев. Той посочи, че в рамките НАТО се коментират различни варианти, като на този етап са на ниво военно-техническо обсъждане.

"В този смисъл преди да бъде взет дори окончателен военен съвет и да говорим какво би се случило след бъдещи решения които не са обсъдени все още на политическо ниво, е не съвсем коректно. Това, което публикуват медиите е един вариант, който в последствие може да се случи, може и да не се случи. Мисля, че е прекалено рано да се говори на този етап какво би се случило по определен сценарий“, каза министърът на отбраната.

БГНЕС

След срещата на Мицотакис с Петков, той отиде и при президента Румен Радев. "Гърция и България са доказателство, че в нашия регион, наситен с история и предизвикателства, може да има отношения на стратегическо партньорство, на открит диалог и европейско сътрудничество", каза Радев на срещата на "Дондуков" 2. 

Румен Радев посочи още, че визитата на премиера на Гърция толкова скоро след формирането на редовно правителство в България е ясен знак за приятелските и открити отношения между двете страни. "Радвам се, че съм първият европейски държавен или правителствен ръководител, който посещава България след изборите. За нас политическата стабилност в приятелската и съседна страна има много голямо значение", каза от своя страна премиерът на Гърция.