0

Н АТО да установи военно присъствие в България и Румъния, след като Русия струпа войски до границата с Украйна. Това предложил върховен главнокомандващ на силите на алианса в Европа Тод Уолтърс.

НАТО обмисля увеличаване на контингента си у нас и в северната ни съседка в отговор на струпването на руски войски по границата с Украйна, пише немското издание „Шпигел“. Местните журналисти се позовават на скорошна секретна видеоконференция с участието на Уолтърс. По време на тази среща той „призовал за засилване на военното присъствие по източния фланг“ по подобие на балтийските държави и Полша.

Американският генерал Тод Уолтърс е настоял контингентът в двете държави да се увеличи с общо 1500 души, които да си сътрудничат с местните армии и при необходимост да служат като „мост“ за по-нататъшно разширяване на натовските войски.

Източници от алианса твърдят още пред немското издание, че предстои военните министри на страните членки да обсъдят това предложение на следващия си форум. В случай че то бъде прието, окончателното решение ще се вземе на срещата на върха в края на юни в Мадрид.

От алианса не са потвърдили официално информацията. Говорителят на НАТО Оана Лунгеску е заявила само, че алиансът ще остане „нащрек“ и ще предприеме „всички необходими стъпки“, за да защити своите партньори от заплаха.

В началото на 2017 г. НАТО започна да прехвърля войници в балтийските държави и в Полша – в знак на солидарност с тези членки на алианса, които след анексията на Крим от страна на Русия се почувстваха застрашени. Натовските контингенти в Естония, Литва, Латвия и Полша се състоят от по 1000 души, изпращането на които се извършва на ротационен принцип.

Миналата седмица в петък Русия предаде на САЩ свои предложения в сферата на сигурността, припомни агенция Ройтерс. Те бяха изложени в два документа – проект на споразумение със страните от НАТО и проект за договор със САЩ. Чрез тях Москва поиска правни гаранции, че алиансът ще се откаже от всякаква военна активност в Източна Европа и Украйна. Русия е готова за разговори, „за да се замени военният сценарий с политически процес“, заяви руският заместник външен министър Александър Грушко. Съветникът по националната сигурност в Белия дом Джейк Съливан отговори, че Щатите са готови да водят диалог с Русия по исканията й за сигурността, както и че в рамките на този диалог те също ще представят своите безпокойства.

Според Украйна и САЩ властите в Москва са прехвърлили над 90 000 войници близо до украинската граница и вероятно се готвят да нахлуят в Украйна. Русия отрича да има такива намерения. А британският външен министър Елизабет Тръс заяви, че струпването на войски по границите с Украйна е непредизвикано и неоправдано действие. „Русия трябва да предприеме конкретни стъпки за намаляване на напрежението“, написа тя в Туитър.