0

П одготвена ли е България за кибератаки след войната между Русия и Украйна? На този въпрос дава отговор министърът на електронното управление Божидар Божанов.

Подготвена ли е България за кибератаки след войната между Русия и Украйна? На този въпрос дава отговор министърът на електронното управление Божидар Божанов.

По думите му атаките на руските хакери в момента са фокусирани към Украйна, като в България няма значителни кибератаки.

Напомни, че в момента се увеличава капацитета за защита в киберпространството. "Доста бързо успяхме да покрием голяма територия", каза министърът.  За целта се проверяват всички връзки, които могат да бъдат използвани от руски хакери. Извън стандартния фон няма значителни кибератаки, каза пред бТВ още той.

По думите му през последните месеци в България е имало атаки към системата за зелените сертификати, но те продължавали кратко. Според министър Божанов ГЕРБ са участвали волно или неволно в разпространението на фалшиви новини за горивата. Следим нещата в реално време, за да знаем кога да реагираме. Ако реагираме прекалено рано можем да внесем повече паника в обществото, добави още министърът на електронното управление.

Преди ден пък пред БГНЕС Божанов коментира, че България не е в състояние на кибервойна, предприели сме необходимите превантивни мерки. Поводът  - действията за филтриране или преустановяване на трафика от над 45 000  интернет адреса. Това са адреси изцяло от Руската федерация, на които през последните месеци е отчитана някаква злонамерена дейност – това включва сканиране, опити за злонамерени атаки, фишинг и други подобни действия. Не от всички има директни атаки, но действията са достатъчно сериозни, за да ги квалифицираме като подходящи за филтриране", каза министърът пред БГНЕС.