0

"България не дава оръжие на Украйна. Какво правят другите държави с българското оръжие, което получават по договори, е техен проблем, заяви социалният министър Георги Гьоков пред Нова телевизия. Така той отговори на въпрос, свързан с информацията, която съветникът на президента Румен Радев Димитър Аврамов съобщи във фейсбук. Той публикува в социалната мрежа документ, показващ, че наше оръжие от Афганистан е пренасочвано към Украйна. 

Скандалът се разрасна, след като в свое интервю пред "Гардиън" премиерът Кирил Петков намекна, че България изнася оръжие за Украйна. Икономическият вицепремиер го отрече. Намеси се и президентът, който заяви: "В своето желание да уцели мен, той простреля госпожа Нинова".

"Всеки може да твърди, каквото си иска. Аз отново казвам, трябва да покаже документи и трябва да заяви категорично, откъде му е увереността му, че оръжието отива за еди къде си", повтори Гьоков. 

Отнсно пенсиите Гьоков заяви, че "50% има вероятност да бъдат актуализирани още от 1 юли и да си ги получат 7-20 юли, и 50% това да не може да се случи", допълни Гьоков на въпрос дали има вероятност пенсионерите да получат със закъснение обещаното увеличение на парите им.