0

М инистърът на отбраната Драгомир Заков и секретарят по отбраната на САЩ Лойд Дж. Остин обсъдиха развитието на двустранното стратегическо партньорство, съобщиха от военното министерство. 

Министърът на отбраната Драгомир Заков и секретарят по отбраната на САЩ Лойд Дж. Остин обсъдиха развитието на двустранното стратегическо партньорство, съобщиха от военното министерство. 

Посещението на секретаря по отбраната Лойд Остин е знаково за двустранните отношения в областта на отбраната между България и САЩ, отбеляза министърът на отбраната Драгомир Заков на срещата със секретаря по отбраната на САЩ Лойд Дж. Остин. За последните 25 години това е първа визита в нашата страна на ниво секретар по отбраната.

Двамата министри обсъдиха ситуацията в Украйна. Те подчертаха единството на страните-членки на НАТО в укрепването на сигурността в региона с предприетите мерки за усилване на възпиращия и отбранителен потенциал на Източния фланг. Акцент в разговорите бе поставен и върху сформираната от България постоянна многонационална бойна група, под оперативния контрол на Върховния главнокомандващ на НАТО в Европа, която ще допринесе за увеличаване на отбранителните способности на Алианса в региона.

В рамките на дискусията бяха засегнати и приоритетните за България въпроси, свързани с придобиването на нови способности и модернизация на българските Въоръжени сили, както и перспективите за сътрудничество в областта на киберсигурността. Очертани бяха и последващите стъпки за развитието на стратегическото партньорство между двете страни.

На срещата присъстваха и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, както и посланикът на САЩ у нас Н.Пр. Херо Мустафа.