0

Б их искала да предупредя официалните българските власти, че доставките на оръжия, включително от съветски произход и боеприпаси, за украинските националисти едва ли ще добави оптимизма за двустранния диалог, който засега и без това е влошен". Това посочва руският посланик Елеонора Митрофанова във видеобръщение, качено на фейсбук страницата на дипломатическата мисия у нас.

Бих искала да предупредя официалните българските власти, че доставките на оръжия, включително от съветски произход и боеприпаси, за украинските националисти едва ли ще добави оптимизма за двустранния диалог, който засега и без това е влошен". Това посочва руският посланик Елеонора Митрофанова във видеобръщение, качено на фейсбук страницата на дипломатическата мисия у нас.

Тя коментира и доставките на газ за България. Посочва, че Русия винаги е била надежден гарант за енергийната сигурност от световно ниво. Изтъква, че ценят високо това реноме, но са готови за сериозно противопоставяне в енергийната сфера. Засега доставките на енергоносители за България по думите й се извършват непрекъснато и в пълен обем.

Тя коментира още, че отделни представители на местния елит у нас прокарват тезата за нуждата да се разграничи руския народ от президента Владимир Путин. Определя тази теза като плод на западната пропаганда, позната от 2 СВ.

Иначе във видеото Митрофанова изтъква, че "военната операция" в Украйна ще продължи, като нарича киевския режим престъпен. Упреква властта в Киев, че е провеждала масова укранизация над рускоговорящи граждани на страната. Изтъква още, че Киев е водила дискриминациона политика срещу руския език и култура и обвини "националистите" в геноцид. Изтъква още, че на 14 март украинските войски са нанесли удар в центъра на Донецк с касетъчни боеприпаси, които по думите й са забранени от международното право. Ракетата била свалена от ПВО, но въпреки това са загинали 21 души, а 28 са били ранени, включително деца и жени. Това обаче било заобиколено от западните медии. На 13 март пък нанесли удари върху военни обекти в Украйна, където се подготвяли чуждестранни наемници. Така в резултат, по думите, й са ликвидирани 180 "главорези". На 16 март пък "Азов" са взривили драматичния театър в Мариупол, където по думите й "националистите" са задържали заложници в долните етажи и ги използвали за "огневи точки". По думите й сградата на театъра никога не е разглеждала като цел. Опитите да се обвини Русия в това по думите й е "старателно подготвена провокация". Обвини властта в Киев, че не веднъж са се опитвали да нанасят щети над ядрени обекти в Украйна, което според Митрофанова застрашава не само Русия, но и цялата европейска сигурност. 'остава заплахата от диверсия спрямо експерименталния реактор в Харков", казва още Митрофанова и добавя, че според тяхното разузнаване се е правил опит за създаването на "мръсно ядено оръжие".