0

В Министерството на отбраната не е обсъждан въпрос за предоставяне на бойни самолети на Украйна. Това казаха от ведомството пред БТА. Оттам потвърдиха, че България ще предостави военно-логистична помощ.  Вчера в Министерския съвет премиерът Кирил Петков каза, че България не е поемала ангажимент за доставка на военна техника в Украйна, както и за изпращане на самолети.

Украинската позиция обаче е друга. Сухопътните сили на Украйна повториха твърдението на на Военноморските сили, че Киев очаква страни от ЕС, сред които и нашата, да им предостави самолети. Според съобщението във Фейсбук Украйна очаква:  България - 16 изтребителя МиГ-29 и 14 щурмови самолета Су-25, Полша - 28 самолета МиГ-29, Словакия - 12 МиГ-29.

Върховният представител на Европейския съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел каза след извънредно онлайн заседание на европейските външни министри на 27 февруари, че Украйна е поискала и ще получи от държави от ЕС изтребители, каквито украинските военни летци могат да използват.

Междувременно стана ясно и че над 100 съюзнически изтребители и летателни апарати вече патрулират в небето и осигуряват източните граници на НАТО 24/7. Заедно със сухопътните и морските сили на бързо разгръщащите се сили за реагиране на НАТО, които Алиансът активира, са готови да защитят допълнително съюзниците.