0

М нозина лекари помагат на хора в нужда, извън професионалните им задължения. Доц. д-р Светлин Цонев, който е кардиолог и ангиолог е подел кампания за безплатни прегледи на места без медицинска грижа из страната чрез линейка, която е мобилен консултативен и реанимационен кабинет, предаде NOVA.

Мнозина лекари помагат на хора в нужда, извън професионалните им задължения. Доц. д-р Светлин Цонев, който е кардиолог и ангиолог е подел кампания за безплатни прегледи на места без медицинска грижа из страната чрез линейка, която е мобилен консултативен и реанимационен кабинет, предаде NOVA.

По думите му благотворителността е нещо естествено в медицината. "Добрият пример не е за показност, а е нещо заразно. Той и негови колеги вече четвърта година работят по проект, който цели и в най-отделечените места да достига медицинска помощ. "Стремежът да се помага, дори не чисто професионално, а човешки. Добротата не бива да е еднократен акт", смята той. И допълни, че идеята да се закупи линейка се ражда от лош пример.

Имаше дете, изпаднало в нужда, трябваше да бъде транспортирано. Оказа се, че няма свободна линейка. Тогава закупихме и оборудвахме линейката-мобилен консултативен и реанимационен кабинет. Имаме цялата апаратура за екстремни ситуации, разказа д-р Цонев.

Според него предстоят нови безплатни прегледи, а все повече колеги се присъединяват към него.