0

М инистерството на образованието и науката е разпратило депеша до университетите, с която им напомня да не вземат да се присетят да изпращат поздравителни адреси към колеги и учебни заведения по повод националния празник на Русия, който предстои в неделя. Образователното министерство е наредило на висшите училища неучастие в официални събития на Русия или Беларус.

В писмото, адресирано до проф. Анастас Герджиков, председател на Съвета на ректорите на ВУЗ-овете, се напомня, че това писмо, което мнозина определиха като вмешателство в работата на учебните заведения, е съобразено с „получено нареждане от ЕС в рамките на договореност между страните членки”. „Това решение е взето на европейско ниво и има препоръчителен характер. Аз съм препоръчал на ректорите да спазват този кодекс на взаимодействие с руските и беларуските страни“, обясни пред „Телеграф“ образователният министър акад. Николай Денков.

Писмото до Герджиков е подписано от неговата заместничка проф. Генка Петрова. По закон „Висшето светско образование е независимо от идеологии, религии и политически доктрини”. От това напомняне обаче не изглежда да е така. Проверка на „Телеграф” установи, че по този образец от МВнР са инструктирали и началниците на политическите кабинети на всички министерства, което още веднъж показва, че акцията има политически характер. Под първата инициатива обаче стои подписът на Елена Кирева, която е началник на политическия кабинет на МВнР.