0

М ъж от новозагорското село Коньово успя да заблуди членовете на избирателната комисия, като вследствие гласува и с личната карта на жена си, съобщи председателят на РИК – Сливен Елизабет Кендерян.

Сигналът е бил подаден към 11,30 часа, когато членовете на секционната комисия се усетили, че мъжът полага за втори път подпис в избирателния списък, но този път под името на съпругата си.

„Членовете на комисията са допуснали гаф“, призна след проверка на място говорителят на РИК Минко Стефанов и добави, че не е бил упражнен ефективен контрол при проверка на личните документи.

Мъжът е направил първото гласуване малко преди 10,00 часа, след което е напуснал помещението и се завърнал час по-късно, преспокойно подал личната карта на съпругата си , уверено се справил с машината и преди някой да се усети пуснал отрязъка в урната.

Нарушителят е бил задържан от представител на МВР, започнали са разпити, в началото той „оправдал“ постъпката си със заетост на съпругата, която обаче много държала да упражни конституционното си право.

„Тепърва ще мислим какво решение да вземем, според мен нямаме основание да унишожим един от отрязъците в урната, защото не знаем кой е той!“, коментира по телефона Минко Стефанов.

По думите му към момента на това гласуване през секцията в Коньово били преминали около 80 от имащите право на глас 643 души.

Справка в РИК – Сливен показва ,че миналата неделя в тази секция са гласували 248 души за президент и 250 за народни представители, като огромният брой от 178 бил за коалиция ГЕРБ-СДС и за тандема Герджиков /Митева.