0

Д ържавното дружество "Български пощи" да бъде извадено от Министерството на транспорта и съобщенията и прехвърлено на пряко подчинение на един от вицепремиерите, реши на първо четене Народното събрание.

Държавното дружество "Български пощи" да бъде извадено от Министерството на транспорта и съобщенията и прехвърлено на пряко подчинение на един от вицепремиерите, реши на първо четене Народното събрание.

С промените в закона за пощенските услуги се предлага държавната политика в областта на пощенските услуги и маркоиздаването да се осъществява от определен с постановление на МС заместник министър-председател като се очаква това да е вицепремиерът по ефективното управление. В случая това ще бъде Калина Константинова.

Опозицията остро възрази на подобна структурна реформа и видя в нея опит да се тушира конфликт на интереси в транспортното ведомство. Халил Лятифов от ДПС коментира: "Тук виждаме един единствен аргумент, да избегнем конфликта на интереси на министъра на транспорта". На свой ред Христо Гаджев от ГЕРБ попита: "Само че обяснете ни как се избягва не конфликтът на интереси, а търговията с влияние?"

Управляващите възразиха и подчертаха, че целта е превръщането на пощенските услуги и клонове в центрове за комплексно административно обслужване.