0

О рганизатор на протеста в събота е изцяло Националният синдикат на пожарникарите и спасителите, който е подкрепен от Националния синдикат на гражданската администрация в МВР. Не мога да кажа дали има информация за данни за криминални контингенти, които организират протести, които да се слеят с нас. Това заяви пред журналисти президентът на НСПС "Огнеборец" Венцислав Станков относно изказването на говорителя на правителството Лена Бориславова, че хора от списъка на премиера организират платени протести и провокации. 

Националният синдикат на пожарникарите и спасителите се разграничават от такива лица, ако действително има намерения за присъединяване към протеста. 

По думите му протестът ще бъде изцяло мирен и целта е не да се създава напрежение в обществото, а единствено да се чуят исканията им. Те са увеличаване на средствата в бюджета за 2022 г. по перо "Персонал", за да могат възнагражденията да се увеличат с 20%. Също така настояват допълнително да се отпуснат близо 100 млн. лв. за капиталови разходи. Третото им искане е да се възстанови социалният диалог в МВР.

Относно анонсираната от Лена Бориславова среща на премиера с представители на протестиращите той уточни, че към момента в офиса на НСПС не е постъпвала такава покана. Не знам кои синдикати в МВР са поканени, но ние не сме, допълни той, уточнявайки, че още на 21 януари те са изпратили писмо лично до премиера за среща с него, но все още нямат потвърждение от негова страна, че ще е осъществи такава среща.