0

"Има такъв народ" продължава да втвърдява позиции по отношение на различни инициативи и законопроекти, подкрепяни от мнозинството. По време на днешните гласувания в пленарната зала партията даде знак с гласуване "въздържал се" за оставането на американските бази у нас. При приемането на промените в закона за досиетата, внесен от "Демократична България", пък изобщо не участваха в гласуването, с изключение на двама техни депутати.

Малко след като ДБ обяви, че подкрепя кандидата на ПП Андрей Гюров за управител на БНБ, от ИТН не подкрепиха инициативата на "Демократична България" и кабинета да бъде обявена за персона нон грата руската посланичка Елеонора Митрофанова.

"За пореден път от "Демократична България" заявяват нещо чрез декларация в пленарна зала. Това трябва да го обсъдим на коалиционен съвет, за да видим какви са им мотивите", заяви депутатът от ИТН Станислав Балабанов. Той уточни, че едва след това от партията могат да излязат с политическа позиция. Чисто политически да си вървим по начина, по който сме се разбрали с коалиционните партньори, добави той.

От ИТН изостриха тона в коалицията след критиките на говорителката на кабинета Лена Бориславова по адрес на техния кандидат за БНБ Любомир Каримански. Точката за националния трезор отсъства от програмата на парламента за седмицата.

 Срещу гонението на Митрофанова се обявиха от "Възраждане".

"Ние от "Възраждаме" смятаме, че нито е уместно, нито е подходящо, България да влиза в реториката, на която и да е друга държава и да гони посланик", коментира пред журналисти депутатът Цончо Ганев.

От ГЕРБ пък твърдо застанаха зад ПП и ДБ. "Ако ние управлявахме в момента, г-жа Митрофанова щеше да е обявена за персона нон грата и щеше да си е тръгнала много отдавна. Поради много причини, разбира се, но и най-вече затова, че отдавна е прекрачила границата на нормалното, което е позволено на един дипломат в чужда държава", коментира в НС зам.-председателят на партията Даниел Митов.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова също коментира случая:

"Нито Лидерският коалиционен съвет, нито Министерски съвет, нито Председателски съвет в Народното събрание е обсъждал и взимал решение за изгонване на руския посланик. Това е крайна стъпка с тежки и дългосрочни последици. Призоваваме за спокойно и разумно поведение, съобразено с българския национален интерес", пише Нинова в официалния си профил във фейсбук.