0

П о 30 лв. на час броят родители за частен учител, за да могат децата им да наваксат с онлайн уроците. Проверка на „Телеграф“ показа, че преподавателите срещу заплащане стават все по-търсени по време на дистанционното обучение.

По 30 лв. на час броят родители за частен учител, за да могат децата им да наваксат с онлайн уроците. Проверка на „Телеграф“ показа, че преподавателите срещу заплащане стават все по-търсени по време на дистанционното обучение.

Голям проблем е с малките ученици, които имат нужда от помощ, за да усвоят материала в училище. При седмокласниците пък частните уроци са почти задължителни, за да могат да се подготвят за национално външно оценяване.

Разход

Повечето от школите, които дават уроци по БЕЛ и математика, минаха онлайн. Средно 400 лв. на срок излиза подготовката на децата за НВО. За цяла година допълнителното обучение излиза хилядарка. Според заповедта на здравния министър, в случай че групите са до пет деца, уроците могат да се провеждат и присъствено, но учениците трябва да са с маски. Частните школи обаче работят с по-големи групи и затова са онлайн, а това не устройва много от родителите. Затова те търсят учител, който да идва вкъщи или обратно – детето да ходи при него. Обикновено това са пенсионирани учители. При тях частните уроци по български за ученици от 5 до 7 клас струват около 25-35 лева на час. Същото е и за математиката. Родителите на по-малките пък наемат и студенти, които помагат на детето и за 15 лв. на час. Майката на Александра, която е 4 клас, обясни, че заради големи пропуски, натрупани по време на онлайн обучението, сега се налага да плаща на учител, който да навакса пропуснатото по математика. Задачите с всяка година стават по-сложни и при пропуски усвояването на следващия материал е почти невъзможно. За това се принудихме да ползваме услугите на частен учител, каза тя. "Без частни уроци приемът в езикова или математическа гимназия е мисия невъзможна", твърдят и родители, и учители. Родителите твърдят, че форматът на изпита на НВО по математика не съответства на усвоените знания в учебната програма в училище. Този по БЕЛ пък съдържал уловки и подвеждащи условия, които едно 13-годишно дете не може да съобрази, ако предварително не са му показани къде са уловките.

На пост

Елена И. е майка на третокласник, диагностициран с хиперкинетично разстройство, и е принудена два пъти в седмицата да брои по 25 лева за логопед, който помага на детето й да навакса с уроците. Ако разчитам само на онлайн обучението, синът ми ще остане абсолютно неграмотен, все едно не е ходил на училище, разказа тя пред „Телеграф. Благодарение на частния специалист има значително подобрение в усвояването на учебния материал и синът ми получава добри оценки като „постига изисквания“ или „справя се“. Така се оценяват учениците със специални образователни нужди у нас, обясняват специалисти. Елена разказва, че по време на онлайн обучението трябва задължително да стои до сина си на таблета, защото в противен случай той не проявява никаква заинтересованост към материала, който се преподава. Тя обяснява, че не разбира смисъла на този метод на образование особено за деца, които прекарват доста време над електронните устройства.

Междучасия

Синът ми чака междучасията с нетърпение, за да вземе таблета и да играе въпреки съветите на учителката да се занимават с нещо друго, сподели още майката. Цените на уроците при логопеда започват от 25 лева и може да стигнат 40 лева на час. Специалистите, които са част от центрове, излиза по-скъпо, от тези, които имат частни кабинети.

Курсове по биология и химия изяждат бюджета за бала

Курсовете по биология и химия са много търсени сред абитуриенти, които ще кандидатстват медицина. Родители признават, че за да могат да осигурят учители, ще направят по-скромен бал на децата си. Учителите по чужди езици никога не остават без работа. Офертите са различни. В интернет могат да се намерят и обяви за частни уроци по немски и английски език срещу 12 лв. на учебен час. 15 лв. за индивидуални уроци по химия пък иска дългогодишен преподавател за подготовката на ученици и кандидат-студенти за медицинските университети в страната. Ако преподава едновременно на двама, мизата пада на 12,50 лв. на човек. По-солено излиза подготовката по биология. Университетски преподавател подготвя кандидат-студенти по медицина, фармация и дентална медицина срещу 25 лв. на час. Обучението се осъществява в малки групи до 3-ма човека, става ясно от обявите.