0

Ч етири защитени от закона черни лешояда са били отровени от неизвестен извършител в старопланинската местност Картала край  Котел, алармираха от спасителния център за диви животни при „Зелени балкани“ в Стара Загора.

Четири защитени от закона черни лешояда са били отровени от неизвестен извършител в старопланинската местност Картала край  Котел, алармираха от спасителния център за диви животни при „Зелени балкани“ в Стара Загора.

. На мъртвите птици се натъкнал техният координатор след прекъсване на сигналите от проследяващите пръстени, на място са установени мъртви две кучета от породата кангал и един мишелов.Сред мъртвите птици е и излюпилият се за пръв път от близо три десетилетия в планината на 19 май м.г. Мичев-Боев, записан от под №ВЕ1 .От прородазащитната организация окачествяват случилото се като трагедия за българската природа и припомнят, че птиците от рода Aegypius monachus бяха изчезнали от родните небеса. Подаден е бил сигнал до РУ Полиция  Котел, където е образувано предварително производство под надзора на сливенската окръжна прокуратура. Предполага се, че птиците са починали след като са се хранили от труповете на овчарските кучета, които са били отровени .Три  от отровените птици са пристигнали  в България като от испанското правителство през 2019 и 2020 година, тогава те са били кръстени Враца, Бълг ар и Бай Иван и са поставени под номера М5,Х1 и L1.

От спасителния център обясняват, че черният лешояд е консервационно значим вид / поставен е под защита със Закона за биологичното разнообразие (ЗБР) – от 2002 г. / Той е включен в Червената книга на Р България, както и в Приложение No 3 към чл. 37 от ЗБР, като защитен вид и в Приложение No 2 към чл.6, ал.1, т.2 и т.3 от ЗБР, като вид, изискващ обявяване на зони за защита на местообитания, чрез мрежата Натура 2000