0

4 млрд. стигнаха до бизнеса и домакинствата за три месеца и половина за подкрепа за преодоляване на инфлационния скок. Това заяви вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова по време на петъчния блиц контрол в Народното събрание.

Тя напомни, че от днес влизат в сила всички нови мерки, заложени в Бюджет 2022. "Те са в размер на 20 млрд. лева, ориентирани към увеличаване на минималната заплата, майчинството, увеличаване на средствата за отглеждане на дете, ваучери за храна на работници, помощи за общините и тн. Безплатни детски градини - всичко това влиза в сила от днес и ще важи до края на годината", посочи вицепремиерът и министър на икономиката

Нинова увери депутатите, че кабинетът е направил всичко по силите си, за да удържа цените и да компенсира домакинствата.

“Подготвяйки бюджета за 2022 г., направихме няколко неща. Първо наложихме мораториум върху цените на битовите потребители, всички аргументи против се разбиха на пух и прах. Съмнява ли се някой, че тази мярка помогна  на битовите потребители да посрещнат най-тежките първи 3 месеца без сериозно увеличение на цените?”, посочи тя. Нинова подчерта, че по отношение на бизнеса първоначално са изплащани помощи до 250 лв. на мегаватчас, а от днес стават 300 лв. на мегаватчас. Допълни, че мярката 60/40 е помогнала на фирми, работодатели и работници. 

В отговор на твърдения на “Възраждане”, че България е изнасяла неофициално оръжия за Украйна, Нинова бе категорична, че това не е вярно. “Нито един износ не е осъществен за Украйна от 2015 година, след подписването на Минските споразумения”, заяви вицепремиерът. Тя бе категорична, че като лидер на БСП, който е коалиционен партньор, няма да позволи България да бъде намесена във войната чрез доставка на оръжия.