0

Н ационалният осигурителен институт (НОИ) ще изплати пенсиите, отпуснати от Руската федерация, на 5 458 правоимащи лица, живеещи на територията на България, посочиха от института.

Националният осигурителен институт (НОИ) ще изплати пенсиите, отпуснати от Руската федерация, на 5 458 правоимащи лица, живеещи на територията на България, посочиха от института.

Сумите за първото тримесечие на 2022 г. ще постъпят по банковите сметки на пенсионерите още днес. Общият размер на плащанията е в размер на 620 326,58 евро, равни на 1 213 253,33 лв. При превръщане на руската рубла към еврото от Пенсионния фонд на Руската федерация (ПФРФ) е ползван валутният курс, официално публикуван от Централната банка на Русия, действащ към деня на съставяне на платежната ведомост, десети март, който е 1 евро = 126,43950 рубли.

Според споразумение от 2009 г. сумите се изплащат от НОИ и ПФРФ на лицата с местоживеене на територията на другата страна всяко тримесечие до 10-то число на последния месец от периода. Възникналите трудности в комуникацията между двете институции бяха преодолени в резултат от усилията на НОИ и паричният превод от руската страна вече е факт, допълниха от осигурителния институт.