0

Д иплома за висше образование за степен бакалавър ще може да се взема след 3-годишно следване в университета. Това предвижда Стратегията на висшето образование 2021-2030 г. Сега обучението в това направление е 4-годишно, с изключение на колежите.

Бързата писта за студенти бакалаври ще бъде както за редовно, така и за дистанционно следване във всички университети. Стратегията предвижда още държавата да субсидира 2-годишно обучение в степен магистър – редовно, задочно или дистанционно. Освен това документът дава зелена светлина за сливане на университети. Вчера от МОН съобщиха, че обмислят варианти за обединяване на някои висши училища под различни форми в съответствие със стратегията. И категорично отрекоха появилата се информация в публичното пространство, че държавните университети ще бъдат намалени от 38 на 18. Официалната позиция на министерството ще бъде представена на съвет на ректорите в края на февруари.

В интервю за „Телеграф“ образователният министър акад. Николай Денков обясни, че в София определено има много голям брой университети. „Няколко от тях са изключително малки като брой студенти и преподаватели“, каза той в края на миналата година.

Акад. Денков каза още, че се обмисля възможност някои от малките университети да станат факултети на други съществуващи висши училища. Сред вариантите са и консорциуми от вузове. Създаването им е заложено и в стратегията за висше образование. Ще се въведат хибридни дисциплини с преподаватели от различни научни области и професионални направления.