0

И змамници продаваха отговорите на матурата по български език. Схемата лъсна по време на самото препитване в петък, когато дванадесетокласници получаваха жокерите в реално време. Те имат и своята цена – 100 лева, като продавачът гарантира зрелостникът да изкара четворка или петица, разкри NOVA в свое разследване.   

Схема 

Всичко се случва онлайн и по телефон. В случая контактът с продавача е открит в сайт за продаване на различни стоки. Прави впечатление, че в социалната мрежа също има запитвания дали се продават отговорите, но коментарите са скрити и не могат да се прочетат. При установяване на връзка, гласът от другата страна дава инструкции и пита дали разполагате с „бръмбар“, за да може да ви се подсказва. В своя брой от петък „Телеграф“ разказа как зрелостници се опитват да мамят системата и без знания да взимат изпити. След като се уточни техническото обезпечение, следва договорка за плащането, което се очаква да бъде дадено след минаването на изпита, а не преди това. По план отговорите започват да идват след 15-20 от началото, но идват на порции, а не наведнъж.  Риск   Не се знае доколко са верни отговорите, които по думите на продавача идват от учител, който решава всичко, снима и разпространява чрез такива хора. Запитан дали може да се плати двойно, за да се изкара 6-ца, от другата страна казват, че няма как да въздейства на преподавателя и подчерта, че тя си изкарва луди пари от тази дейност, както и че в схемата не е само един човек. „Тя веднъж ги прави. Тя си взима и от други хора. Не се пращат индивидуално – този да има 6, този 5, този 4“, казва продавачът в телефонен разговор.   

Теми 

Над 45 000 зрелостници разсъждаваха над "Пътят на посвещаването в любовта" по стихотворението "Посвещение" на Петя Дубарова. Темата на есето беше "Живот в мрежата". Дванадесетокласниците имаха право да пишат по една от двете възможности. Припомняме, че малко преди 6 часа в петък беше изтеглен вариант 1 на изпита. Тестът по БЕЛ се състои от 22 задачи с избираем отговор, 16 с кратък свободен и 2 с разширен свободен отговор. Последният 41-ви въпрос включва писане на есе или интерпретативно съчинение. Девет сигнала за нарушения са постъпили в МОН, съобщиха от ведомството. Три работи са анулирани в Кърджали, две в Благоевград, две в Пазарджик и по една в София и във Варна.