0

Т рети март - националният празник на България, на който страната отбелязва 146 години от Освобождението.

В цялата страна празникът ще бъде отбелязан с шествия, поднасяне на венци на паметниците от Руско-турската война, църковни ритуали и празнични концерти.

На този ден (19 февруари по стар стил) през 1878 г. Русия и Османската империя подписват Санстефанския мирен договор, който предвижда възстановяването на Княжество България. За първи път празникът е честван на 19 февруари 1880 г. като "Ден на възшествието на престола на император Александър II и заключение на Санстефанския мирен договор", а от 1888 г. се празнува като Ден на освобождението на България. Денят е определен за национален празник с Указ 236 на Държавния съвет, издаден на 27 февруари 1990 г., и с Решение на 9-ото Народно събрание от 5 март 1990 г.

НЕПОЗНАТИЯТ НА БЪЛГАРИЯ 3-ТИ МАРТ : Брест-Литовският договор от 1918 г. ни връща изконни земи (СНИМКИ)

Председателят на Народното събрание Росен Желязков ще присъства на благодарствения молебен в храм-паметника "Рождество Христово" в град Шипка. Ритуалът ще бъде отслужен от Старозагорския митрополит Киприан и ще започне в 9.30 часа.

Тържественото отбелязване на 146 години от Освобождението на страната на връх Шипка ще започне в 11.30 часа. Честването е под патронажа на председателя на Народното събрание Росен Желязков, който ще произнесе слово пред Паметника на свободата, съобщиха от пресцентъра на парламента. Президентът Румен Радев също ще отдаде почит пред паметта на българските опълченци и воини. Той ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия.

В София мерките за сигурност ще бъдат засилени, съобщават от Националната служба за охрана (НСО). От 11:00 часа пред Паметника на Незнайния воин в столицата ще се състои церемонията за издигане на националното знаме на България, на която ще присъства премиерът Николай Денков. Гражданите ще имат достъп през пунктове за проверка, организирани при ул. "Раковски" и ул. "Оборище", при ул. "Париж" и ул. "Шипка" и при южната страна на храм-паметника "Свети Александър Невски".

От 12:00 ч. пред сградата на Администрацията на президента ще се състои смяна на гвардейския караул.

А тържествената заря-проверка по случай Деня на Освобождението е с начало 18:30 часа на пл. "Народно събрание". На нея ще присъстват държавният глава Румен Радев, който ще произнесе слово, вицепрезидентът Илияна Йотова, председателят на парламента Росен Желязков, премиерът Николай Денков, депутати.

По-късно държавният глава ще бъде домакин на традиционния официален прием по случай Трети март в Централния военен клуб в София.

За желаещите да наблюдават тържествената заря-проверка на пл. "Народно събрание" достъп ще бъде осигуряван през три пункта за проверка - два от двете страни на пешеходните алеи на бул. "Цар Освободител" в близост до изходите на подлеза при СУ "Свети Климент Охридски" (кръстовището на бул. "Цар Освободител" и бул. "В. Левски") и един пункт на бул.""Цар Освободител" (откъм хотел "Сенс").

ЗАПОЧНА СЕ: Поставено е началото на честванията за 3-ти март! (ВИДЕО)

Гражданите ще бъдат проверявани за наличие на огнестрелни и хладни оръжия, остри предмети, експлозиви и леснозапалими вещества, източници на йонизиращи лъчения, фойерверки и други пиротехнически изделия. До мероприятието няма да бъдат допускани граждани, които носят обемисти багажи и такива във видимо неадекватно състояние.

За времето от 09:00 часа до 12:30 часа се въвежда забрана за използване на дронове в радиус от 1000 м около зоната за сигурност с център пл. "Александър Невски". От 16:00 ч. до 22:00 ч. се забраняват полетите на всички видове безпилотни летателни средства в зона с радиус 1300 м с център пл. "Народно събрание".

Въоръжение, униформи и артефакти от Освободителната война ще бъдат представени във Велико Търново пред паметника "Майка България".

С военен ритуал ще бъде издигнато националното знаме пред сградата на общината, ще бъде отслужена заупокойна молитва. Цветя ще бъдат поднесени и пред паметника на генерал Сава Муткуров. В обедните часове пред паметника "Майка България" е предвиден концерт и празнично хоро на Професионален фолклорен ансамбъл "Искра".
От 19:00 часа на площад "Цар Асен" ще започне тържествена проверка от почетни роти на Национален военен университет "Васил Левски". След тържествената церемония ще бъде излъчен Аудио-визуалният спектакъл "Царевград Търнов-звук и светлина".

С шествие, историческа възстановка и тържества ще отбележат националния празник и във Видин, Белоградчик и Кула. В Ловеч ще бъде отбелязан националният празник Трети март с поднасяне на венци и цветя на паметниците, свързани с Освобождението на България.

В Габрово честванията ще започнат с панихида в памет на загиналите за Свободата в храм "Успение на Пресвета Богородица" в 9:00 часа, на площад "Възраждане" от 9:30 часа ще бъде издигнат националният ни флаг. Програмата ще продължи в подножието на връх Свети Никола и Паметника на Свободата. От 11:30 часа ще бъдат поднесени цветя и венци.

Ямбол ще отбележи Националния празник на България с тържествен военен ритуал, шествие и туристически поход "По стъпките на Освобождението", съобщиха от пресцентъра на местната управа.

В община Добрич честванията ще започнат с панихида в памет на загиналите и празничен водосвет в храм "Свети Георги". След това оттам ще тръгне шествие "Първите", което ще бъде водено от ученици от Спортно училище "Георги С. Раковски". То ще стигне до Мемориален комплекс "Хан Аспарух", където ще започне церемония по издигане на знамената на България, Европейския съюз и Добрич.

Стара Загора организира паметното шествие "За Свободата... Да развеем българското знаме!" с 300-метров български трибагреник. Пред Мемориалния комплекс "Бранителите на Стара Загора" от 11:45 ч. ще се състои общоградското честване на 146 години от Освобождението на България "Пред падналите за България - поклон", както и финалът на паметното шествие.