0

"Синият понедлник" (Blue Monday) е обявен за най-депресиращият ден от годината. И да, тази тенденция е свързана до голяма степен с работата и бизнеса.

Някои ще изпитват финансови затруднения, докато времето е зимно и евентуално обещанията за Нова година вече ще са нарушени.

Ново изследване от социално предприятие казва, че 59% от служителите като цяло не се чувстват щастливи на работа, заедно с всеки пети, който твърди, че тяхното чувство за цел, удовлетворение и радост са намалели след пандемията.

Статия на CNN от Кристен Роджърс и Роб Пичета идентифицира психолога Клиф Арнал, като изобретател на формулата на депресията: [W+(D-d)] x TQ, разделено на M x NA. В това уравнение W означава времето, D вашия дълг, d месечната ви заплата, T времето след Коледа, Q за времето, откакто не сте се отказали от нещо, M за ниски нива на мотивация и NA за необходимостта от предприемане на действия.

Всичко това може да изглежда някак научно. Проблемът обаче е, че формулата всъщност не е подкрепена от  научни доказателства.

Противно на това, което може да показва тази формула, не всеки е предопределен да се чувства по същия начин по време третия понеделник на януари в дадена година. Всъщност този ден може да бъде щастлив за много хора. Несъмнено някои от вас днес ще срещнат любовта на живота си, ще родят деца, ще спечелят някаква награда, ще чуят за голяма промоция, ще прекарат време с важен човек, ще ядат много суши или ще срещнат някакъв друг вид успех.

Сега има причини, поради които януари като цяло, а не конкретен ден от януари, може да бъде особено труден за много хора. В Северното полукълбо от ноември до февруари денят става по-къс. По-малкото излагане на слънчева светлина може да повлияе на отделянето на мелатонин по начини, които могат да повлияят неблагоприятно на настроението, енергията и съня. Освен това по-студеното и по-неблагоприятно време може да ви попречи да извършвате дейности на открито, които обикновено бихте харесали.