0

Д ве смени живот изкарват полицейски кубинки. Подметката им се разлепва, кожата се напуква, на някои падат и капсите при връзките.

За това алармират масово полицаи от една седмица след затоплянето на времето. „Имаме рекорден сигнал, в който е описано, че кубинката се е скъсала на 6-я час“, обяви пред „Телеграф“ шефът на най-големия полицейски синдикат (СФСМВР) Илия Кузманов.

Проблем

„Видимо има проблеми. Те засягат най-вече униформения състав, хората, които са на терен“, обясни още Кузманов. По думите му един чифт кубинки струва 120 лв. След повредата, ако са още в гаранция, те имат право на рекламация и поправка. Тъй като обаче процедурата отнема понякога по 2-3 месеца, включително и изпращане на чифта до София, униформените масово предпочитали да си ги ремонтират за своя сметка или да си купят кубинки с лични пари. На въпрос колко от полицаите сами си взимат обувките за работа Кузманов отговори: „От това, което виждам около мен и във форумите, броят е голям. По мое мнение над 50-60% от полицаите си купуват сами кубинките“.

Очи

Синдикатът и представители на МВР провеждат заседание на 19 март. В темите влизат и кубинките особено след затоплянето на времето. В срещата участва и Владислав Атанасов от дирекция „Управление на собствеността и социални дейности“ (УССД), която се занимава с обувките и дрехите на полицаите, както и с последващия контрол. Според Атанасов се следи зорко за качеството на стоките. Първо се проверяват в лаборатории, след това минават и през сектор, който осъществява визуален контрол. „Не мога да си представя как се осъществява визуален контрол на качество. Не е ясно и дали обувките са изследвани след получаването, или се проверява само дали са в съответствие с протоколите при получаване“, смята още шефът на СФСМВР.

Сажди

Полицаи споделят, че подметката на кубинката най-вероятно не е от каучук, а от пресовани сажди. Служители, които са дали своите чифтове за поправка, са получавали такива отговори. „По думи на обущари подметките са от някакъв пресован материал, дали е сажди не знам, звучи направо хумористично. Може би е каучук, но много ниско качество“, потвърди Илия Кузманов. Синдикатът е пуснал официално запитване към МВР кои са фирмите – производители на кубинките, кои са лабораториите за изпитвания, какъв е процентът за рекламациите от реално раздадените обувки. На база на тези отговори ще преценят какви ще са последващите действия. „Вече веднъж през 2017 г. правихме свое изследване в европейска лаборатория в Австрия. Тя показа доста лоши резултати за обувките. При съдействие от МВР ще повторим това упражнение с оглед на това да сме сигурни, че обувките за полицаите са достатъчно качествени и не подлагат на риск здравето на колегите“, допълни синдикалистът. Ако се докажат по-големи пропуски в качеството и договорите, които са сключени преди около 2-3 г., ще бъде сезирана прокуратурата.

Униформени: Да не би да ни цакат с обредни обувки?

Десетки полицаи подават сигнали до СФСМВР за некачествени кубинки от седмица насам. Качват и снимки в социалните мрежи на своите чифтове, които са разлепени само след едно-две дежурства. „В интерес на истината със зимния образец, докато са в гаранция, не съм имал проблеми. Обаче летните изкараха точно един пеши патрул и се разпаднаха. Да не би да ни «цакат" с обредни обувки?”, писа един от полицаите от Варна. Друг от София пък прикачва фото на кубинките си без подметка с коментар: „Чисто нови, това им беше първото и единствено обуване! Да, стояли са няколко години в гардероба на сухо и тъмно. Подметките им се разпаднаха за около осем часа носене!“. Дама в униформа също споделя: „Кубинки, с които не можеш да изкараш две смени с криви езици, пропускащи вода! Бойно облекло – мъжка кройка, което е изключително неудобно, нееластично и лично на мен като жена ми стига до над пъпа, но най-приятен за мен е моментът, когато трябва да си седнал и всичко това зверски да ти притиска корема в рамките на 12 часа е много “функционално и здравословно”.