0

200 лв. да е глобата за паркиране на такси стоянка.

За това настояват от бранша на таксиметровите превози. Глобата трябва да бъде въведена в Закона за движението по пътищата, като ако се приеме, ще се изравни с тази за паркиране на място за хора с увеждания.

Идеи

Поправката бе представена на първата среща на работната група за такси стоянките в София през изминалата седмица. Присъстващите на нея се разбраха за насоки как стоянките в София да бъдат възстановени като визия и брой. Те ще имат знак за начало и край, както и такъв за забрана за спиране и паркиране. Стоянките ще бъдат маркирани и с хоризонтална начупена линия на асфалта и надпис TАХI. 

Недостиг

Въпросът с такси стоянките в София е сериозен, тъй като от 2016 г. насам броят им е намалял с 45%, докато такситата запазват броя си. В момента те стигат за около 11% от такситата в града. Официално в София трябва да има 131 стоянки с общо 730 места. Реално обаче бройката е наполовина. Паркирането на други автомобили по тях също тревожи таксиджиите. Ето защо те предлагат освен увеличаването на глобата, завишаване и на таксата за принудително репатриране с паяк до общински наказателен паркинг. Сред предложенията на работната група е шофьорите на таксита да подават сигнали до общинския паяк и да остават на място, като в случай, че колата отпътува, да сигнализират до паяка да не идва.

ТАКСИТАТА ВСЕ ПО-БЛИЗО до бус лентата

Таксиджиите настояват и общината да постави химически тоалетни по такси стоянките, като ключовете за тях да се раздават на всички шофьори и да им се отнемат, ако автомобилът бъде свален от регистъра на такситата.