0

Б лизо 2000 бежанци от арабски държави бродят свободно и легално у нас в момента. След двата боя миналата седмица и възникналото обществено напрежение „Телеграф“ провери колко всъщност са мигрантите, които официално пребивават в България и чакат издаването на статут.

НАПРЕЖЕНИЕ: Какво се случва - 2 мелета между българи и мигранти в София!

„1530 са настанени в общежития на Държавната агенция за бежанците (ДАБ), а останалите 430 са на външни адреси. Това са хора основно от Сирия, Ирак, Афганистан. Те са търсещи закрила и са подали молба за статут“, обяви пред „Телеграф“ зам.-председателят на ДАБ Димитър Киров. По думите му центровете на агенцията са запълнени на едва 43% от капацитета си. Една от причините е засилената охрана по границата, а другата е все още студеното време. От дирекция „Миграция“ към МВР отчетоха, че от миналата година до момента са задържани за незаконен престой във вътрешността на страната 9852 лица от арабски държави.

ДИВ ЕКШЪН В СОФИЯ: Мигранти млатиха тийнейджъри на Витошка?! (ВИДЕО)

Изчезване

На въпрос колко от задържаните лица са поискали закрила у нас и са предадени към ДАБ, от „Миграция“ отговориха, че това са 17 357 души. На практика това означава, че само за година и два месеца България са напуснали около 15 000 мигранти. Според експерти те са тръгнали най-вече към Германия и Австрия, като дори не са доизчакали решението за статута им. Когато има отказ за издаване на такъв, лицата се връщат отново от ДАБ към „Миграция“, а някои от тях се връщат и в родните им държави. Така от 2023 г. до момента МВР е върнало 485 незаконно пребиваващи у нас. Обикновено процедурата по издаване на статут е 6 месеца, но в момента документът излиза за около 1.5 месеца.

ПАРИ ОТ ЕВРОПА: €7000 за общините да настаняват мигранти

Отказ

Ако бежанец, регистриран за първи път в България, бъде хванат в друга държава, той може да бъде върнат у нас, но само в срок от 6 месеца, след като го идентифицират. Изтекат ли, лицето остава в другата страна. Също така, ако се докаже, че е било 3 месеца в съседна държава като Сърбия или РСМ след напускането на България, също имаме право да не го приемем обратно. „За миналата година на близо 3000 души е отказано издаването на статут за международна закрила, а от началото на 2024 г. до момента отказ са получили 226 лица. В случай, че човекът обжалва решението, се произнася Върховният административен съд. Ако и той потвърди решението на председателя на ДАБ, лицето се предава на „Миграция“, обясни зам.-шефът на ДАБ.

Враждебна

Най-много бежанци в момента има в центъра на ДАБ в кв. Враждебна. Той е запълнен на 79%. Следват го тези в „Овча купел“, „Военна рампа“. Накрая са общежитията в с. Баня, Пъстрогор и Харманли. Обектите се охраняват от частни фирми, като това струва по 300 000 лв. на месец. След боевете миналата седмица и напрежението обаче от агенцията поискаха полицията да се включи в пазенето. „Ако има възможност, служители на МВР да охраняват тези центрове, защото представляват обекти от националната сигурност, а и униформата респектира. Ще се гарантира спокойствието не само на хората и служителите, но и на живеещите в околността граждани“, обясни Димитър Киров.

Порочно

За да заобиколят системата, бежанци масово се регистрират на 1 адрес. Имало е случаи МВР да засича по 30-40 души, вписани в една и съща квартира. „Най-вероятно става въпрос за лица, които вече са получили международна закрила. Механизмът за получаване на документи е следният. Трябва да имат адрес, който да се декларира пред ГРАО, за да се издаде ЕГН. Без адрес няма как да се издаде“, обясни още зам.-шефът на ДАБ.

Министерският съвет: ЕС ни върна само 192 лица

Към 11 март 2024 г. са върнати общо 192 лица от всички страни - членки на ЕС, според Регламента Дъблин, който България спазва от 2007 г. Още оттогава до ден днешен има редовни полети по договорени трансфери на мигранти, като през всичките тези години от заявените трансфери реално осъществените са не повече от 20%, обявиха вчера от Министерския съвет. Оттам посочиха, че за цялата 2023 г. престъпленията, извършени от чуждестранни граждани у нас, са 287, а от български - 4345. “Всяването на страх, паника и несигурност у гражданите е характерен подход на диктаторските режими като Кремъл. Предсказанията за „хаос и разруха“, които заливаха обществената среда през 2022 и 2023 година, никога не се сбъднаха. Призоваваме гражданите да не се поддават на внушенията, свързани с новия фалшив политически наратив за "хилядите мигранти престъпници, които върлуват по улиците”, допълниха от МС.

Евродепутатите ни отговарят има ли натиск

„Има ли бежански натиск и къде е България в темата“ - в такава дискусия участваха българските евродепутати Андрей Ковачев от ЕНП/ГЕРБ, Илхан Кючюк от "Обнови Европа"/ДПС, Ангел Джамбазки от Консерватори и реформисти/ВМРО и Елена Йончева от Групата на социалистите и демократите/БСП. Според Ковачев трябва да се утрои присъствието на Фронтекс по границите. „Много важен въпрос е този, който търси убежище в ЕС, да не може да има криминално досие. Трябва да бъде върнат и да не е допускан до територията на ЕС“, заяви той.

Джамбазки пък коментира, че „тези, които вилнеят в центъра на София, нямат място, защото те не искат да се вписват”. Йончева пък беше категорична, че “пактът за миграцията ще промени миграционната политика на ЕС”. По думите й досега е нямало механизъм, който да защитава ЕС и държавите на първа линия. Илхан Кючюк пък допълни, че не трябва да си затваряме очите по темата с мигрантите. „Трябва да се установи кой може да влезе на европейска територия, има ли той правното и хуманитарното основание да пребивава в ЕС, а след това започва процесът на интеграция”, допълни той.