0

Д ве мелета си спретнаха българи и мигранти в София само в рамките на часове. Както съобщи "Телеграф", видео с масов бой между български младежи и мигранти обиколи социалните мрежи. На кадрите се вижда как мигрантите от азиатски произход ритат и се нахвърлят с юмруци върху няколко момчета. Боят е станал на централния столичен булевард „Витоша”.

Два дни по-късно се стигна отново до напрежение в центъра на София, който явно се превръща в арена за саморазправа,  като студенти по медицина от пакистански произход, са били нападнати от българи. Двама са пострадали леко.

КЮТЕКЪТ В СОФИЯ: Какви са причините за напрежението в Центъра за бежанци в "Овча купел"?

ДИВ ЕКШЪН В СОФИЯ: Мигранти млатиха тийнейджъри на Витошка?! (ВИДЕО)

На клипа с побоя, разпространен в социалните мрежи, се виждат надписи на арабски, както и отбелязани участници в него. Предполага се, че е заснет от един от мигрантите. Те обаче още се издирват. А българските младежи, пострадали при сбиването, първоначално не са искали да сигнализират полицията, разказва журналистът Павел Владимиров, който е бил на мястото минути по-късно.

Случаят предизвика политически реакции. От групата на ГЕРБ-СДС в Общинския съвет поискаха извънредно заседание на местния парламент. Според тях трябва да се увеличат полицейските патрули в центъра на града и рисковите квартали. От ВМРО заеха още по-драстична позиция, като заявиха, че мигрантските центрове трябва да се изнесат в ненаселени райони в близост до границата.

Последва и реакция на МВР. От там обявиха, че засилват присъствието на полиция и жандармерия в София.

В сряда около 19:30 часа две компании се разминават на столичния булевард „Витоша”. По непотвърдена информация един от мигрантите отправил обидни реплики към момиче, а нейният приятел се обадил да я защити. Тогава цялата група мигранти се нахвърлила върху тинейджъра. Минути по-късно оттам минава и журналистът Павел Владимиров.

„Забелязах доста екзалтирани чужденци, които викаха, подскачаха, размахваха някакви дрехи. Общо взето скандализираха минувачите по „Витоша”. Аз помислих в един момент, че може да са футболни фенове. Може би около 20-30 човека бяха”, разказа Павел Владимиров.

На метри от тях той вижда и пострадалите български младежи.

„Едно българско момиче, после разбрах, че е 15-годишно, заедно с три момчета. Момичето плачеше, момчетата го успокояваха. Аз се опитах да помогна, да ги питам какво се е случило. Те ми обясниха, че тези чужденци, вероятно мигранти, са ги нападнали.

Момичето било в шок как 20-на момчета нападат един, при това без провокация от тяхна страна”, разказа Владимиров.

„Тя беше шокирана, че той е на 15 години, как могат да го нападнат, нечестно, меко казано”, коментира Владимиров.

И макар на кадрите да се виждат удари с ритници и юмрук, Владимиров призовава случаят да не се превръща в повод за саморазправа с всички мигранти у нас.

„Нека да не се поддаваме на на този първоначален афект от омразата. И с идеята да отмъщаваме на абсолютно всички, които са с малко по-различен цвят на кожата и са чужденци в България”, призова Владимиров.

Два дни по-късно, отново на бул. „Витоша”, четирима студенти по медицина от пакистански произход, са нападнати от група мъже. По данни от СДВР, на единия е отнет мобилен телефон, две момчета на по 19 години са откарани за преглед и освободени след това. Образувано е досъдебно производство.

Според експерта по сигурност Филип Гунев и в двата случая се касае за инциденти, а не за съзнателно извършени престъпления.

„Дотолкова доколкото почти половината от бежанците са тийнейджъри, аз мисля, че сбиването между тийнейджърски групи е ежедневие в страната. Едва ли е някаква новина за някого”, коментира Филип Гунев, експерт по сигурност.

По-опасно, казва той, е използването на подобни инциденти за всяването омраза към мигрантите.

„Тъй като мигрантският поток през България е транзитен, тоест те минават и не се задържат, България няма проблем с мигранти и престъпност. Проблем, който в Западна Европа и в Щатите от години има”, заяви Гунев.

А организации на ресторантьорите в София вече поискаха среща с директора на СДВР и вътрешния министър.

 „След 7 март виждаме, че не можем да се рекламираме като спокойна дестинация. Това е, защото липсва държавата. Там, където се очаква да има струпване на мигранти, нека да има и повече полицейски контрол”, поиска Пламен Петров от БАЗ.

Среща със силовия министър се очаква да има още в понеделник.

*Източник: NOVA