0

25 мобилни екипа на Спешна помощ оказват помощ по морето. Това става ясно от справка на здравното министерство след запитване на „Телеграф“.

За сравнение в столицата екипите през лятото намаляват до 6-7. По Черноморието ни спешна медицинска помощ се осигурява от филиалите към центровете в Добрич, Варна и Бургас.

Първият обхваща Шабла, Каварна и Балчик. По данни на ресорното министерство на трите места работят три мобилни и два стационарни екипа на 12-часово дежурство. През летния сезон към центъра в Балчик има допълнително командирован екип от Добрич за осигуряване на нощните дежурства и един екип за курорта Албена.

Филиали

Филиалът към Варна оказва спешна медицинска помощ във Варна, Бяла, Долни чифлик и Белослав. Там работят 11 мобилни екипа, 3 от които реанимационни и 3 стационарни. Всички мобилни екипи разполагат с нови напълно оборудвани линейки. Отделно от това само във филиал Варна са на разположение 20 линейки.

Черноморието в района на ЦСМП-Бургас се осигурява от филиалите в Бургас, Несебър, Поморие, Созопол, Приморско и Царево. Всеки ден там дежурят 11 мобилни и 5 стационарни екипа.

От справката става ясно и че курортите ни по морето разполагат с 91 напълно оборудвани линейки. За района на Добрич са 20 нови коли, за Варна - 31 също нови, а в Бургас - 40.

През май Министерството на здравеопазването подписа и меморандум за сътрудничество с Министерството на туризма, болница „Пирогов“ и област Бургас с общините Созопол, Приморско и Царево. Целта беше по-добро развитие на доболничната помощ.

Протест

Междувременно вчера отново лекари, медицински сестри и шофьори на линейки от цялата страна излязоха на протест, за да настояват за по-високи заплати. Това стана, въпреки че депутатите от бюджетната комисия одобриха допълнителни средства за увеличение с 20% на възнагражденията. Според протестиращите ниското заплащане е причина за недостига на екипи на Спешна помощ.