0

Т очно 5 минути преди 8 часа сутринта, млади момчета и по-възрастни мъже- над 250 души, нагазиха във водите на река Тунджа. За ежегодния ритуал, в града на Ботев са дошли хора от почти цяла България.

6-годишният Мартин хвана кръста тази година в ледените води на Тунджа. По традиция кръстът се дава на един от малките участници в мъжкото хоро в Калофер.

ЗА РЕКОРД: 7000 се изсипват за мъжкото хоро в Калофер

Стотици са зрителите на ритуала. Преди да влязат във водите, участниците в хорото бяха благословени по традиция, от там шествието с тъпани и народни хора тръгна към Черковския мост на река Тунджа.

Мъжете пеят песента "Залюбиела е Василка".

По традиция в ледените води на реката първо влизат местните, а след това и желаещите от гостите. 

И тази година лед и сняг няма, но водите на реката са достатъчно студени, за да пречистят и калят смелчаците, предаде БГНЕС.

Тук "спасяване" на кръста на Йордановден не се извършва така, както по другите краища на България, но и затова пък калоферци предават кръста на най-младия участник в хорото. Едно от отличителните неща за мъжкото хоро в Калофер е неговата подготовка, която започва от предния ден с червено вино и домашни мезета. 

Мъжкото хоро в Калофер е единствено по рода си и се играе само в подбалканския град от повече от 100 години.

Всички къщи за гости и хотели в града са препълнени с туристи.

Също днес в Калофер тържествено ще бъде отбелязана 176-ата годишнина от рождението на поета революционер Христо Ботев. Ще бъдат положени цветя пред паметника на Иванка Ботева – майка на революционера. След това ще има митинг-поклонение пред мемориалния комплекс „Христо Ботев“.