0

М инистерството на отбраната (МО) обяви обществена поръчка, която включва извършване на основен/капитално-възстановителен ремонт (КВР) на шест двигателя РД-33, сер. 2, за самолети МиГ-29, за възстановяване на техния междуремонтен ресурс и междуремонтен срок на служба. Това показва информация в регистъра за обществени поръчки. 

ЗА СЛЕДВАЩИТЕ 4 ГОДИНИ: Зареждат изтребителите ни с нови гуми

Поръчката е публикувана на 5 април т.г., а крайният срок за получаване на оферти или на заявления за участие е 17 май.

Прогнозна стойност (без ДДС) е 19 620 000 лв., а с ДДС - 23 544 000 лева. 

ЗАРАДИ ПОМОЩТА ЗА УКРАЙНА: Русия спира да ни доставя резервни части за военна техника

На 11 август 2023 г. МО подписа договор за ремонт на шест двигателя за МиГ-29. За осигуряване на летателната годност на изтребителите МиГ-29 до постигане на оперативни способности за носене на бойно дежурство с новата бойна платформа F-16 Block 70, МО възложи изпълнението на обществена поръчка с предмет „Основен/капитално-възстановителен ремонт на двигатели РД-33, сер. 2 за самолети МиГ-29“ на полската държавна компания Wojskowe Zakłady Lotnicze Nr 2 S.A. 

Двигателите за МиГ-29 предстоят да бъдат пратени за ремонт в Полша, каза заместник-министърът на отбраната Станимир Георгиев пред журналисти в края на август м.г.

СЛЕД КАТО ИСКАШЕ ДА КУПИ: Армията иска да ремонтира шест двигателя на МиГ-29

България ще разчита на изтребителите МиГ-29 да носят бойното дежурство, докато самолетите F-16 Block 70 не поемат изцяло охраната на българското въздушно пространство, каза министърът на отбраната Тодор Тагарев по време на изслушването си в парламентарната комисия по отбрана през юли миналата година, предаде БТА.