1

В оенното министерство купува нови авиационни гуми за изтребителите и вертолетите, които са на въоръжение в Българската армия. За целта те ще отделят малко над 5,08 млн. лева с ДДС, но с налога сумата набъбва на над 6,1 млн. лева. Срокът на договора е 48 месеца, или 2 години. Предвидено е придобиването на  общо 608 гуми.  Министерството на отбраната вече е публикувало и обществена поръчка. Тя е разделена на пет различни части, тъй като се предвижда зареждането на нови гуми за три вида самолети и два вида хеликоптери.

Доставка

Една голяма част от гумите са предвидени за изтребителите ни МиГ-29. Става дума за 240 броя. Изискванията за тях са да са нови. Условието е да не са цялостен или частичен регенерат. Задължително трябва да са произведени най-много до  24 месеца преди подписването на протокола за доставката им. Гаранцията им трябва да е поне 10 г. Същият е срокът за служба, в това число и времето за съхранение и експлоатация. Авиационните гуми ще трябва да са придружени с оригинални паспорти, които да показват дата на производството им.

Гаранция

Подобни са изискванията и за останалите самолети. За Су-25 ще се купят 210 гуми, за самолетите L – 39ZA са предвидени наполовина по-малко – около 120. Най-скромни са количествата за военните ни хеликоптерите Ми-17 и Ми – 24В. Резервните гуми за тях са съответно 24 и 14. Гаранцията им ще трябва да е поне 6 г.  Вертолетът Ми-17 традиционно носи националния трибагреник по време на военния парад на 6 май. Същите хеликоптери често участват и в гасенето на пожари.

Животът на МиГ-29 изтича догодина. Първите изтребители F-16 blok 70 обаче ще пристигнат през 2025 г. Дотогава именно МиГ-29 ще продължи да носи бойно дежурство и да пази небето ни. Това бе причината да се търсят и варианти за намиране на заместващи самолети. Тази идея обаче не намери своята реализация въпреки усилията на няколко служебни и редовни правителства. Паралелно с това държавата в лицето на военното министерство работеше и за възможност за ремонт на двигателите на изтребителите ни. Така в началото на лятото се стигна и до подписването на договор за ремонт на шест двигателя за МиГ-29 с полската държавна компания Wojskowe Zakłady. До началото на войната в Украйна поддръжката на МиГ-29 се правеше изключително от руската държавна корпорация РСК МиГ.

 Заедно с Румъния и Турция: Започваме противоминна операция в Черно море

България, Румъния и Турция ще започнат скоро противоминна операция в Черно море. Това коментира военният министър Тодор Тагарев на форум за перспективите за мир в Украйна. Остава да се уточнят някои малки детайли, посочи още Тагарев. Според него тази операция ще допринесе за по-високата сигурност в нашите териториални води и изключителната икономическа зона, както и за износа на зърно от Украйна. Тагарев уточни, че не се предвижда  в операцията да се включат украински сили. Министърът обясни, че все още има риск напрежението в Израел след нападенията на „Хамас“ да ескалира. Рискът за миграционна вълна към България според него е малка. Министърът добави, че няма данни ударът по болницата в Газа да е нанесен от Израел. „Русия остава най-голямата заплаха за националната сигурност“, каза Тагарев. „Стабилен мир може да има, когато Украйна успее да възстанови своите граници от 1991 г.“, поясни той.

Оборудват армията с още 14 дрона

Нови 14 дрона за армията купува Министерството на отбраната. Обществената поръчка за тях е публикувана в началото на октомври. Тя е за обща стойност около 24 млн. лева. Процедурата е разделена на две. Първата е за 12 безпилотни летателни системи. За тях са предвидени малко над 10,8 млн. лева. Предвижда се те да се доставят за срок от 6 години – по два дрона на година.  Втората част от поръчката е само за 2 дрона и за тях са заделени 14 млн. лева. Крайният срок за подаване на оферти изтича на 2 ноември. Само преди ден стана ясно, че инвестиционната програма до 2032 г. на  военното министерство ще се промени. Някои проекти ще бъдат приотизирани на по-високо ниво, други ще останат по-отдалечени в бъдещето, а трети може и да отпаднат. Предвижда се да има дронове. Досега са провеждани няколко поръчки за дронове за Сухопътните войски.