0

Б аба Марта ще редува слънце и дъжд през уикенда и новата седмица, каза пред  „Телеграф“ климатологът проф. Георги Рачев. Очаква ни типично мартенско време. То е много различно от времето през март през изминалите 6-7 години, когато беше доста по-студено, отколкото в момента, отбелязва професорът.

В събота, неделя и в понеделник ще се радваме на повече слънце. Валежите не само ще отслабнат, но и окончателно ще спрат. Минималните температури ще бъдат между 4 и 9 градуса, а максималните ще бъдат 13 градуса, а на места дори ще стигат до 18 градуса. 

Захлаждане 

От вторник ни очаква захлаждане. Очаква се  минималните температури да бъдат между нула и 5 градуса, а максималните - между 9 и 13 градуса. Валежи се очакват на отделни изолирани места в неделя, като по-съществени ще са те във вторник и сряда, а в четвъртък те ще бъдат символични. Отново ни очаква затопляне с няколко градуса в следващата събота и неделя.

Наблюдаваме един нормален март месец, такъв какъвто го очаквахме по дългосрочните прогнози. Не се забелязват засега индикации за сериозни слани. Почвената влага, особено в Западна България, вече е в рамките на нормалното, отбелязва още проф. Рачев.