0

П ромените в Конституцията влязоха за второ четене в пленарна зала и очаквано предизвикаха бурни страсти сред депутатите. 

Заседанието на Народното събрание започна с изказване на Тошко Йорданов, който буквално взриви парламентарния мир с пиперливи и нецензурни думи по адрес на мнозинството. Той отчете, че предходното заседание на народните представители е било унизително заради физическата разправа между депутатите от “Възраждане” и ДПС, като упрекна председателя Росен Желязков, че е стоял отзад “като муха” и се е правил, че нищо не се счува. 

“Тук е пълно в момента с конституционалисти. Най-жалкото мнозинства в историята на българския парламент днес ще прави промени! Ще погази върховния закон на държавата, ще наруши грубо обществения договор и, образно казано, ще направи това, което направи с един паметник, ще хване флекса и с глупав ентусиазъм, с леко разконцентриран поглед, ще режете конституцията грубо и ще я демонтирате. 

Вчера в  тази блокада, докато вие г-н председател, се правехте на разсеян, имаше и хубав момент, защото там се сбиха мъжете от “Възраждане” с мъжете от ДПС, а момиченцата от ПП-ДБ снимаха с телефончета като кифлички!”, заяви от трибуната Йорданов. 

В залата се чуха възгласи: “А, вие, къде бяхте?” и Йорданов отговори в същия жлъчен стил. “Ние колеги не сме дърпали кабели, за да ги защитаваме, но вие момиченца от ПП гледахте как големия батко Делян Пеевски и неговото по-малко братче Йордан Цонев удържат фронта, а вие като едни мъже с вагини снимахте с телефона”, продължи той и предизвика реакция от страна на председателя Желязков. 

“Поздравявам ви, за насладата, която изпитахте по време на процедурата”, иронизира Желязков, но Йорданов продължи.  

“Това Народно събрание връща България към комунизма с бързи крачки! Факт! В комунистическата Конституция главният прокурор се избира и се отчита пред Народното събрание и вие правите същото с тези промени. Това не е чудно, като се има предвид, че тези, които го предлагат, са деца на бившия политически комунистически елит. Тези с телефончетата! В крайна сметка Бойко Борисов влезе в кабинета на Бай Тошов в сградата на партийния дом, що пък да не върнете комунистическата Конституция”, заяви народният представител от партията на Слави. 

“Вие днес с това събрание, което правите ще се изплюете върху клетвата си, която положили тук в Народното събрание и върху Конституцията. И ако днес нарушавате обществения договор, не се учудвайте, когато българските граждани постъпят с вас по същия начин и решат да ви изметат като боклуци, каквито сте, без да чакат избори! Този партиен дом вече беше запалван веднъж и ако продължавате така, ще бъде изгорен до основи абсолютно основателно. Ние няма да участваме в днешните, наистина тъпоти, които ще направите. Призовавам всички нормални хора в тази зала да излязат, защото това е сборище на морално деградирали нещастници”, заключи Йорданов, който получи порицание и забележка за думите си. 

След Йорданов на трибуната се качи лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов, който обяви, че партията му също ще напусна пленарната зала. 

"Тази зала беше поругана от един развилнял се башибозук. Видяхме подобни сцени и преди 10 години, когато башибозукът ДПС беше поставил БСП с правителството на Орешарски. Тези, които застават пред или зад ДПС така безславно им свършват политическите кариери. Всеки българин си задава въпроса, ако този башибозук действа така в Народното събрание, как ли се отнася с обикновените граждани? Този башибозук се е провъзгласил за конституционно мнозинство, който размахва юмруци в залата, който заплашва с убийства в залата и казва: "Ние сме закона!". Това е антиконституционен башибозук", заяви Костадинов. 

Председателят на БСП Корнелия Нинова се дистанцира от действията на "Възраждане" и ИТН и заяви, че социалистите ще изразят мнението си "против" по всички предложения.

"БСП за България": "Доказваме, че сме единствената опозиция и алтернатива на сглобката и на нейните действия. Това, което правят "Възраждане" и ИТН е любопитно. Ако бойкотират този процес, въпросът е защо между първо и второ четене внесоха десетки предложения за промяна. Ние сме против тези юридически нескопосани предложения. А тези, които бойкотират, няма да са тук да защитят собствените си предложения. Този парламент няма нито юридически, нито морален капацитет, подигравате се неграмотно и несъстоятелно", посочи тя.

Съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов защити внесените предложения за промени в Конституцията. "Конституционното статукво в съдебната власт през тези 30 години е източник на сътресения. Този парламент не можел да променя Конституцията? Кого да питаме - Радев да питаме, на кой парламент му е разрешено? Кой ще бъде легитимен?", попита Иванов. 

В кулоарите на Народното събрание пък стана ясно, че “Възраждане” и ИТН ще внесат обща жалба в Конституционния съд за приетите промени.