0

И нициативен комитет, включващ 26 браншови организации от сектора "Земеделие", не подкрепя постигнатите договорености по време на поредицата от срещи между представители на правителството и няколко земеделски организации, затова на 13 февруари (вторник) продължават протестите, пише в съобщение изпратено от Инициативния комитет до медиите.

ПАК БЛОКАДИ: Производителите на картофи продължават с протестите (ВИДЕО)

Исканията на организациите са за адекватна политика в сектора, която да защитава интереса на всички браншове и за незабавна оставка на министъра на земеделието и храните Кирил Вътев заради несправянето, според тях, с проблемите на земеделието в България и целенасоченото разделение и противопоставяне на неправителствените организации.

Според Инициативния комитет нито една от неговите организации не е била допусната на масата на преговорите срещите в Министерския съвет (МС).

"Не сме съгласни шепа браншовици да представят, да поемат ангажименти и да  подписват споразумение от името и за сметка на целия сектор. Сблъскахме се с пропагандиране и вменяване в обществото, че исканията ни са политически... Бяха регистрирани опити за всяване на страх от органите на реда към българските фермери на различни места в страната", пишат от Инициативния комитет в съобщението.

КРАЙ! Земеделците вдигат блокадите, разбраха се с властта

Инициативният комитет продължава протестите по места от понеделник и готви протест на13 февруари пред сградата на Министерския съвет.

Припомня ме, че представители на Инициативния комитет се събраха пред Министерство на земеделието и храните в понеделник, искайки оставката на министър Кирил Вътев.

"Приехме назначаването на господин Вътев за комплимент към нас, че се дава възможност на човек, който отвътре познава проблемите. Това обаче ни натовари и с огромни очаквания, че той ще навлезе навътре в проблематиката и ще започне разрешаването на проблемите", каза тогава Венцислав Върбанов, бивш министър на земеделието и настоящ председател на Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ).

РЕШЕНО: Земеделците блокират 80 точки в страната!

ФЕРМЕРСКИЯТ ПРОТЕСТ: Палежи пред Министерство на земеделието и храните

По думите му тези очаквания не са били удовлетворени.

Въпреки споразумението: Фермери блокираха граничния пункт „Илинден-Ексохи“

Снощи преговарящите с властта земеделски организации, които също протестираха тази седмица, обявиха, че спират ефективните протести от понеделник. Това стана на брифинг в Министерския съвет след среща между премиера Николай Денков, министъра на земеделието Кирил Вътев и недоволните производители. Очаква се да бъде подготвен текст на споразумение между представителите на земеделския сектор и министър-председателя, който да бъде разписан от всички.

"Имаме разбирателство по трите вида точки в декларацията, които бяхме поставили допълнително. Спираме ефективните протестни действия", съобщи председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Илия Проданов.

По думите му между представители на бранша и Денков ще бъде подготвен текст на споразумение, който да бъде одобрен от всички.

ДОЙДЕ ИМ ДО ГУША: И БГ фермерите излизат на протести (СНИМКА)