0

З емеделците спират ефективните протести от понеделник, обявиха те в Министерския съвет след среща между премиера акад. Николай Денков, министъра на земеделието Кирил Вътев и недоволните производители. Очаква се да бъде подготвен текст на споразумение между представителите на земеделския сектор и министър-председателя, който да бъде разписан от всички.

"Имаме разбирателство по трите вида точки в декларацията, които бяхме поставили допълнително. Спираме ефективните протестни действия", съобщи председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Илия Проданов.

ПОРЕДЕН ДЕН: Земеделци затвориха АМ "Тракия", АМ „Европа“ и ГКПП „Маказа“

По думите му между представители на бранша и Денков ще бъде подготвен текст на споразумение, който да бъде одобрен от всички.

Премиерът припомни, че средствата се осигуряват от бюджетите на Министерство на земеделието и храните (МЗХ) и Държавен Фонд "Земеделие" – т.е. не се изисква да се вземат средства от други сектори. Тези средства се осигуряват от преобразуване на вътрешни бюджети, без това по никакъв начин да засяга всички други мерки, които вече са планирани, включително и тези по Стратегическия план, който по същество беше приет заедно с бюджета за тази година. Така че първият принцип беше спазен, няма нужда от търсене на средства от други сектори или актуализация на бюджета, посочи той.

По отношение на втория принцип - за по-голяма грижа за малките производители, премиерът заяви, че част от дискусията днес е била за това, че най-малките производители, които са с до 300 хектара, няма да има нужда да доказват загуби.

За по-големите остава това, което миналия път поставихме като изискване – чрез една опростена справка на разходите и приходите те да могат да докажат, че са на загуба, за да получат съответната подкрепа, каза още Денков.

Що се отнася до третия принцип, той е, че точно тези, които са най-малки, получават пропорционално на площта, но със съответна ставка, след което, ако другите фермери имат по-големи площи – над 300 и 600 хектара, ставката е различна. Над 600 хектара ставката е още по-малка.

Така че, както е обяснил министър Вътев, спрямо площта получават най-много най-малките, след това – средните и най-малко получават най-едрите. Има таван на помощта, който ще бъде фиксиран, когато се види общата картина, допълни Денков, цитиран от БТА.

Костадин Костадинов от Българската аграрна камара коментира, че по отношение на чувствителните сектори има разбирателство: да се запазят ставките от миналата година, по втората част – законодателната инициатива, да се прегледат законите и да се разпишат.

Цветан Цеков от Националната браншова камара "Плодове и зеленчуци" отбеляза, че днес са поставили в по-дългосрочен аспект визия за развитие на българското земеделие с разширяване на допълнителни нови закони, с които да може да се гарантира "целостта, развитието, възраждането на българското земеделие, за да може то да бъде устойчиво в следващите години, в които със сигурност ще има редица предизвикателства".