0

Е вропейският парламент затяга обръча около безразсъдните шофьори.

Евродепутатите предлагат тежките пътнотранспортни нарушения, като прекомерното превишаване на скоростта или шофирането в нетрезво състояние, да водят до лишаване от правото на управление в целия ЕС. Това означава, че ако нарушим правилата у нас няма да може да шофираме в държавите от Евросъюза и обратното - ако нарушим правилата в някоя държава членка, няма да може да караме у нас.

ДЖИГИТИТЕ ГО ОБИЧАТ: Маниак подпука с флекс камерите за скорост! (ВИДЕО)

Съгласно действащите регламенти, ако водач загуби свидетелството си за управление след пътнотранспортно нарушение в държава от ЕС, различна от тази, която е издала свидетелството, в повечето случаи санкцията ще се прилага само в държавата, в която е извършено нарушението, и няма ограничения в останалата част на ЕС.

За да се гарантира, че временното ограничаване или отнемане на свидетелство за управление на чуждестранно лице се прилага във всички държави от ЕС, новите правила изискват даденото решение да бъде предадено на държавата членка, която е издала свидетелството за управление.

ПРИ ЧЕСТИТКИ: Плащаме фиша към КАТ, без да сме го виждали

Евродепутатите предлагат шофирането без книжка и превишаването на максималната разрешена скорост с 50 км/ч или повече да се включат към тежките пътнотранспортни нарушения.

ЕП настоява да се определи срок от десет работни дни, за обмен на информация за решенията, засягащи правото на управление между държавите членки и друг срок от 15 работни дни, за да се реши дали лишаването от право да се управлява МПС ще се прилага в целия ЕС.

СЛЕД ГОНКА С ЧЕНГЕТАТА: Заловиха 16-годишен зад волана, бързал за училище!

Проектът за правила относно действието в целия Съюз на определени решения, засягащи правото на управление беше приет с 372 гласа "за", 220 "против" и 43 "въздържал се".