0

Д нес България чества Деня на независимостта. На 22 септември 1908 година, в старата столица Велико Търново, княз Фердинанд обявява независимостта на страната. В Манифеста той пише: "Винаги миролюбив, моят народ днес копнее за своя културен и икономически напредък; в това направление нищо не бива да спъва България; нищо не трябва да пречи за преуспяването ѝ. Такова е желанието на народа ми, такава е неговата воля - да бъде, според както той иска".

По традиция тържествата започнаха във Велико Търново от рано сутринта в църквата "Свети 40 мъченици", където преди 114 години е прочетен Манифестът, с който княз Фердинанд обявява страната за свободно и независимо царство. По-късно този манифест беше прочетен отново от Великотърновския митрополит Григорий. Той освети и бойните знамена на Националния военен университет, както и на всички държавни институции.

Празничното шествие стигна до историческия хълм Царевец, където монифестът от 1908 г. беше повторно прочетен. След това с военен ритуал беше издигнато националното знаме. Бяха поднесени и венци и цветя в знак на признателност пред пирамидата на независимостта. Отново след 2 години заради ковид пандемията много хора се включиха в честванията. В официалните чествания се включи и вицепрезидентът Илияна Йотова. В словото си от хълма Царевец тя заяви, че независимостта принадлежи само на силна държава, на държава със силни институции и на хората, които управляват тези институции.

Тържествата във Велико Търново продължават през целия ден, като кулминацията ще е тържествената заря-проверка в 19:30 часа, когато се очаква и служебният премиер Гълъб Донев да приеме почетния строй на НВУ.

В София официалната церемония по случай 114 години от обявяването на независима България е пред Паметника на независимостта. На 22 септември 1908 година независимостта се празнува и в София. Център на празненствата тогава е "Орлов мост", където е изградена специална арка в очакване да бъде посрещнат цар Фердинанд, който ще се завърне от Старата столица.

Кметът на София тогава Евстати Кирков събира общинските съветници, които приемат благодарствено обръщение към цар Фердинанд за обявяването на независимостта. "Тази годишнина е в сърцето на всеки един от нас заради това, което се казва в манифеста - "Свободна и независима България", достоен представител в цивилизационния свят. И днес ние трябва да останем смели и мъдри, с ясни послания и ценности", заяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

С тържествено издигане на националния флаг с военен ритуал днес започнаха честванията по случай Деня на независимостта във Варна.

В ролята на цар Фердинанд влезе актьорът Симеон Лютаков, който преповтори думите, с които страната ни се откъсва от чуждо политическо влияние. На празника присъстваха областният управител Марио Смърков, кметът Иван Портних, началникът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов, офицери, общественици, много граждани.

За пръв път в тържеството се включи и новият районен мюфтия на Варна Исмаил Ахмедов, който посочи пред БТА, че в тези тежки времена трябва да сме заедно и да не се делим. Празничен молебен за България бе отслужен от представители на Варненската и Великопреславска митрополия. 

България чества Деня на независимостта
Денят на Независимостта Денят на Независимостта Денят на Независимостта
21