0

С траната ни обмисля как може да допринесе за операцията на САЩ в Червено море, заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев в отговор на журналистически въпрос.

Той проведе традиционната видеоконферентна връзка с националните командири на българските военни контингенти извън България в Министерството на отбраната.

50 БГ моряци пленени от пирати за последните 15 години!

"В Червено море имаше инциденти, два кораба бяха овладяни, това няма как да не ни ангажира. САЩ обявиха предстояща операция, ние сме в контакт с нашите съюзници и с други страни, които имат интерес от стабилно безопасно корабоплаване в този регион и обсъждаме варианти как бихме могли да допринесем към тази операция", коментира Тагарев.

Относно Арабско море той заяви, че няма вариант за изпращане на кораб.

Попитан дали България вече е изпратила бронетранспортьорите за Украйна Тагарев обясни, че се работи по въпроса.

ЗАПОЧВА ЛИ НОВ КОНФЛИКТ? САЩ стартираха операция с кораби в Червено море

"Организацията върви между трите министерства – на вътрешните работи, отбраната и транспорта. Ще бъде реализирано, когато сме готови ние и когато те са готови да посрещнат тази техника", каза той.

САЩ обявиха, че започва международна операция за защита на корабоплаването в Червено море. Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин посети Бахрейн на фона на зачестилите нападения срещу кораби.

Малката островна държава в Персийския залив е база на Пети американски флот, който отговаря за Близкия изток.

СИТУАЦИЯТА ИЗЛИЗА ИЗВЪН КОНТРОЛ: Йеменските хути удариха норвежки кораб

В операцията ще се включат 10 държави - Съединените щати, Великобритания, Франция, Канада, Италия, Испания, Нидерландия, Норвегия, Сейшелските острови и Бахрейн, каза Остин.

Той добави, че някои от страните ще патрулират съвместно в южната част на Червено море и Аденския залив, а други ще помагат с разузнавателна информация.