0

Н ови части от паднал преди 48 години аржентински самолет откриха българските учени на остров Ливингстън.

Намирането на отломките променило версията за авиокатастрофата. Частите от аржентинския самолет са намерени в хода на набирането на геоложки проби в района на залива False bay и нос Бърнард пойнт от геолозите Дойчин Боянов, Калин Найденов, Кирил Досков и Марчо Паунов.

ВЕСТИ ОТ ПОЛЮСА! Проф. Христо Пимпирев: Чилийка ни завеща къща на Магелановия проток (СНИМКИ)

Откритите символи на аржентинския национален флаг показват, че най-вероятно става дума за катастрофата с морския изследователски самолет „Локхийд Нептун”, разбил се на склоновете на планина Бернард на 15 септември 1976 г. В катастрофата загиват 11 аржентински военнослужещи и изследователи, предаде Нова телевизия.

Малко по- късно - през януари 1977 г., в същия район се разбива и хеликоптер „Беел” на аржентинската армия, изпратен да прибере телата на загиналите в първата катастрофа. При втория инцидент още трима военнослужещи губят своя живот. Всичко това става причина да се прекратят спасителните действия.

НЕВИЖДАНО: Гигантски айсберг се откъсна от Антарктика, леденият къс колкото Лондон (ВИДЕО)

48 години по-късно, със своите открития, 32-ата Българска антарктическа експедиция помогна да се събере повече информация за тази голяма за Аржентина трагедия. Според първата версия се предполагаше, че останките са от конструкцията на военния C-130 "Херкулес".