1

Н едоволни жители на село Цалапица се готвят да блокират магистрала „Тракия“ и така да блокират пътя за морето, който е хипер натоварен в разгара на сезона. Жителите на селото организират всекидневни протести с искане за оставката на главния секретар на МВР Петър Тодоров. 

Народното недоволство е под надслов "Справедливост за Митко". И е в памет на 24-годишния Димитър Малинов, който бе убит по брутален начин. 

Нехайство 

Според местните хора убиецът му Рангел Бизюрев е успял да избяга и да се укрие в Германия, а причината са неадекватните действия и нехайство от страна на МВР. Тъкмо затова жителите на Цалапица настояват главния секретар на ведомството Петър Тодоров да подаде оставка. Докато това не се случи, хората се заканват всеки ден да блокират възлови транспортни обекти, включително и свръхнатоварената магистрала „Тракия“. В събота хората направиха изненадваща нова локация на протестните си действия, а именно бул. "Цар Борис Трети Обединител", до панаира, и то в час пик.

Неадекватни 

Причината да бъде блокирано кръговото беше отново заради неадекватната намеса на полицията. Униформените бяха инструктирани да отклоняват движението и така попречиха на хората от Цалапица да предизвикат задръстване. А без задръстване и недоволни шофьори според селяните няма как исканията им да бъдат чути. В събота десетки жители на селото блокираха Орта хан, но останаха недоволни от действията на полицията и преминаха към непланирани действия.

"Няма да ни спрете! Организирахме се бързо и лошо ви изненадахме, като блокирахме движението в кръговото на 6-и километър. Докато колегите ви се усетят, сами го спряхме. С телата си. След това вашите подчинени отново със закъснение се усетиха, че протестът не е приключил, а се премести отново на Орта хан. Имаше и агресивни шофьори. Един на сватба отивал. Ми няма да отидеш! Защото ние ще правим 40 дни от зверското убийство на Митко. Ще дойдеш при нас! Защото протестът е за вас! За всички нас! И знаете ли? Този път протестът беше 4 часа. Заради вашата гавра. А когато освободихме пътя и стотици коли преминаха покрай нас, повечето ни аплодираха", пишат в социалните мрежи протестиращите.